Prima pagină » Economic Local » Se scumpește mierea. Apicultor din Iași: ”Anul acesta nu o să avem miere de rapiță”
Se scumpește mierea. Apicultor din Iași: ”Anul acesta nu o să avem miere de rapiță”

Se scumpește mierea. Apicultor din Iași: ”Anul acesta nu o să avem miere de rapiță”

24 mart. 2022, 02:00, 1 ,
Raluca Costin în Economic Local

Se scumpește mierea vândută în Iași cu 10-20 la sută în acest an. Apicultorii susțin că vor fi scumpiri din cauza secetei, prețului ridicat la combustibil și lemn

Apicultorii din Iași vor scumpi mierea cu 10-20 la sută în anul 2022. Cele mai mari probleme vor fi la mierea de rapiță. Din cauza secetei vor fi puține culturi cu rapiță, iar în unele zone acest sortiment de miere va lipsi cu desăvârșire. Mai mult, ieri, 23 martie 2022, prețul rapiței pe bursă ajunsese la 1.000 de euro/tona. Apicultorii au început să mărească prețurile la mierea de rapiță.

”E din stoc de anul trecut, iar creșterea prețului e din cauză că anul acesta e secetă. O să fie o rapiță de proastă calitate, ca floare. Eu cred că anul acesta nu o să avem miere de rapiță deloc. Poate în zonele unde a plouat puțin. E foarte rară rapița. Au crescut prețurile pentru că apicultorii se gândesc că nu o să fie rapiță. Pe piață, la miere, la modul general, prețul la procesator a crescut la en-gros, unde, practic, de acolo ne putem lua informațiile reale. A crescut cu 40 la sută față de anul trecut. Mierea polifloră era 10 lei, iar anul acesta este 14 lei kilogramul. Cererea în continuare este generoasă dar nu mai este miere pe stoc și în contextul problemelor internaționale, va crește prețul. Ucraina va lipsi cu 60.000 de tone, cantitate ce vindeau în Europa. Cererea va fi aceeași, dar va lipsi oferta și, în contextul acesta, a crescut prețul mierii”, susține Relu Cojocar, apicultor bio din comuna Popricani, Iași, care are 100 de stupi.

Prețul mierii vândute în Iași va crește în acest an

Apicultorul mai spune că prețul la miere va fi cu 10-20 la sută mai mare în acest an.

”Seceta asta ne pune în gardă. Noi suntem dependenți de o vreme bună și anul acesta o să fie o problemă. Anul trecut am făcut o producție de 25-30 de kilograme de miere, marfă, per familie. A fost un an mulțumitor pentru apicultură. Prețurile au crescut anul trecut pe mierea bio. Mierea de salcâm, certificată ecologic, la en-gros, era 35 de lei kilogramul. Cu un an înainte era era 27-28 de lei kilogramul. Ne așteptăm la o creștere cu 20 la sută anul acesta față de prețul actual. Asigurările la mașini, combustibil, totul s-a scumpit. Noi vindem mierea în online și micile rețele de magazine locale, iar între 70 și 80 la sută din producție merge pe extern, în Germania și Elveția. Mierea mea pleacă către un producător de mied din Elveția”, spune Relu Cojocar, apicultor bio din Iași.

Numărul apicultorilor bio, din Iași, a crescut în ultimii ani.

Cătălin Maxim: ”În Moldova e o problemă cu rapița”

Cătălin Maxim, apicultor din Bârnova, Iași, susține că cele mai mari cheltuieli ale apicultorilor sunt cu transportul și lemnul, de aceea faptul că prețurile mari la combustibil și lemn se vor regăsi și în prețul final al mierii.

”O să crească cu 10-20 la sută prețurile. Motorina, față de anul trecut, are preț dublu. La mine, cea mai mare cheltuială e cu transportul albinelor. Pe de altă parte, situația din Ucraina va fi un avantaj pentru noi. Transportul maritim o să fie major afectat. E și seceta asta. Se întorc masiv culturile de rapiță, nu a plouat și nu merită ținute culturile, le întorc. Aici, în Moldova, e o problemă cu rapița, pentru că nu prea am unde să merg acum. Piața se mișcă încet cu prețurile și mulți apicultori, care nu își fac socotelile, trebuie să crească pretul, pentru că la lemn, motorină, a crescut”, susține Cătălin Maxim, apicultor din Iași.

Prețul mierii a crescut din anul 2020, din cauza secetei. În anul 2021, chiar dacă producția a fost bună, au crescut prețurile mai ales la mierea de salcâm. Apicultorii mai spun că prețul la mierea de pe rafturile magazinelor va fi și în acest an mai mare.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 ianuarie 2025
27 ianuarie 2025