Începând cu 1 noiembrie 2023, se scumpește asigurarea de locuință obligatorie. De la această dată intră în vigoare noua lege pentru asigurarea obligatorie a locuințelor. Astfel, prețul poliței crește cu 30 la sută. Acesta este condiționat și de vânzarea unui imobil
Ieșenii plătesc mai mult, de luna viitoare, pentru asigurările obligatorii de locuințe. De la 1 noiembrie 2023 intră în vigoare noua lege pentru asigurarea obligatorie a locuințelor. Astfel, prețul poliței crește cu 30 la sută. Pentru locuințele care sunt construite din materiale rezistente, de exemplu, din beton sau cărămidă, o poliță care costă 100 de lei pe an va fi 130 de lei pe an.
„Prețurile vor crește pentru asigurările obligatorii. Pentru cei care plăteau 20 de euro, polița de asigurare, pentru suma asigurată de 20.000 de euro, suma va crește de la 100 la 130 de lei. Pe clienții existenți îi anunțăm de aceste modificări și vom face și o promovare în online. Prețul era același din anul 2008. Vorbim de asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor naturale, cum sunt inundațiile, alunecările de teren sau cutremurele. Mai sunt și polițele facultative pentru asigurarea de locuințe. De exemplu, un client își asigură cu 100 de euro pe an locuința în valoare de 100.000 de euro. Crește interesul din partea clienților pe zona aceasta de asigurări de locuințe și sănătate”, susține Anca Beșliu, broker de asigurări.
Se scumpesc asigurările de la 1 noiembrie 2023
Pe de altă parte, pentru locuințele care sunt construite din materiale mai puțin rezistente, cum este chirpiciul, prețul asigurărilor nu va crește. Acesta rămâne la 50 de lei pe an pentru o sumă asigurată de 100.000 de lei. Astfel, se plătește suma de aproximativ 20.000 de euro pentru această locuință în cazul în care se întâmplă vreun dezastru natural, precum și 50.000 de lei pentru locuințele mai rezistente.
„Nu am avut situații în care să fie acordate despăgubiri pentru dezastre naturale. În general, se acordă banii pentru inundații în locuințe din cauza vecinilor sau alte situații. În continuare, prețurile la RCA sunt mai mari ca cele de anul trecut”, susține Mihaela Aniculăesei, broker de asigurări.
Prețurile la RCA ar putea să crească din nou, dacă nu va fi prelungită plafonarea. Acestea au crescut după ce a intrat în faliment compania Euroins.
Asigurările RCA, obligatorii pentru trotinete
Persoanele fizice sau firmele care dețin trotinete și biciclete electrice care au o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h vor trebui să le asigure RCA, potrivit unui proiect de lege scos în dezbatere publică de Ministerul de Finanțe. Proiectul de act normativ transpune în legislația națională o directivă UE care modifică legislația RCA, printre modificări fiind și cea legată de redefinirea tehnică a noțunii de „vehicul”.
Nu toate trotinetele sau bicicletele electrice vor avea nevoie de RCA, ci doar cele care au o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h sau cele care au o masă proprie mai mare de 25 kg și o viteză maximă constructivă mai mare de 14 km/h. Până la obligativitatea RCA, în prezent, trotinetele și bicicletele electrice pot fi asigurate facultativ. Pe de altă parte, de la 1 noiembrie 2023 se scumpesc asigurările de locuințe.
„Nu am avut situații în care să fie acordate despăgubiri pentru dezastre naturale.”
Exact cum ne așteptam, ieșenii dau 130 lei aiurea ! Bă, nici măcar un caz nu a primit bani până acum ! Toți banii strânși s-au dus intr-o altă lume, sau pe amante…pe insule din Pacific?
„Prețurile vor crește pentru asigurările obligatorii….suma va crește de la 100 la 130 de lei.”
Deci, nu au acordat niciodata bani pt dezastre naturale dar cresc suma…pt că automobile ! Fain ! De fapt e încă o taxă pe care ieșenii sunt obligați să o plătească !