Prima pagină » Actualitate » Se scumpesc hainele de la 1 ianuarie 2025! Iată care este motivul
Se scumpesc hainele de la 1 ianuarie 2025! Iată care este motivul

Se scumpesc hainele de la 1 ianuarie 2025! Iată care este motivul

04 sept. 2024, 08:00,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Se scumpesc hainele de la 1 ianuarie 2025! Anul viitor va veni cu o creștere a prețurilor pentru textilele de pe piața din România. Cetățenii vor scoate mai mulți bani din buzunare nu doar pentru a-și achita facturile, ci și pentru a-și cumpăra haine. Iată care este motivul scumpirii.

Se scumpesc hainele de la 1 ianuarie 2025!

O nouă lege UE care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025 le va aduce românilor mai multe cheltuieli. Este vorba despre colectarea separată a textilelor, o nouă măsură europeană ce va fi adoptată anul viitor. Producătorii de textile susțin că vor avea cheltuieli mult mai mari cu colectarea, reutilizarea și reciclarea materialelor textile. Prin urmare, prețul hainelor va crește.

Măsura UE care prevede colectarea separată de textile în România plasează responsabilitatea financiară către producători, care trebuie să se asigure că fiecare produs textil nou scos pe piață nu va avea un impact negativ asupra mediului atunci când ies din uz. Astfel, aceste reguli vor duce la un nou val de scumpiri, iar românii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare pentru a-și cumpăra haine.

O nouă directivă UE pentru români

De anul viitor, România va fi obligată să implementeze colectarea selectivă pentru deșeuri textile conform unei directive europene. Industria textilă este recunoscută drept unul dintre cei mai mari poluatori la nivel mondial, iar hainele contribuie la poluarea mediului în același mod ca și plasticul. Uniunea Europeană a emis o directivă care prevede obligativitatea colectării selective a textilelor începând cu anul 2025.

„De la 1 ianuarie 2025, primăriile trebuie să facă colectare separată de materiale textile. Ne referim la îmbrăcăminte, la lenjerie de pat, covoare. Partea proastă este, însă, că doar colectate și atât, ele nu pot să ajungă la reciclare, necesită niște pași suplimentari. În primul rând, trebuie să ai reciclatori.” a spus Raul Pop, director de Programe ECOTECA.

„Producătorul va trebui să își asume răspunderea și vor crea niște sisteme și vor finanța aceste sisteme pentru a se asigura că, la finalul utilizării hainelor, acestea vor fi reutilizate, reciclate și nu vor ajunge în depozite de deșeuri.”, a declarat Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului.

Un sistem de reciclare deja implementat în România și care dă roade este SGR (Sistemul Garanție-Returnare). Românii plătesc 50 de bani în plus pentru orice băutură de până în 3 litri, ambalată în sticlă, plastic sau aluminiu. Banii îi pot primi înapoi dacă returnează ambalajele la magazin sau la centrele de colectare. Chiar dacă nu există aparate de colectare, și buticurile au obligația să primească ambalajele și să ofere clienților garanția de 50 de bani.

Mircea Fechet, Ministrul Mediului, a precizat că Sistemul Garanţie-Returnare este un proiect bun, care se dezvoltă de la o lună la alta, după cum o dovedesc rezultatele. La iniţiativa Administraţiei Fondului de Mediu, operatorii economici pot primi finanţare de până la 8,4 milioane de euro pentru construirea fabricilor de procesare şi de repunere în circuit a deşeurilor colectate. RetuRO Sistem Garanţie Returnare S.A. este o companie ce funcţionează pe principiul „not for profit”, ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
04 septembrie 2024
04 septembrie 2024