Prima pagină » Economic Local » Se scumpesc alimentele din nou? Producătorii avertizează că prețurile ar putea crește. Specialiștii: „Depindem în totalitate de importuri care acum sunt afectate din cauza transporturilor”
Se scumpesc alimentele din nou? Producătorii avertizează că prețurile ar putea crește. Specialiștii:

Se scumpesc alimentele din nou? Producătorii avertizează că prețurile ar putea crește. Specialiștii: „Depindem în totalitate de importuri care acum sunt afectate din cauza transporturilor”

01 apr. 2020, 04:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Criza COVID-19 a scumpit alimentele de bază în luna martie, iar producătorii se tem că vor fi nevoiți să mărească prețurile în această perioadă. Motivele ar fi faptul că se găsesc greu semințe pe piață și trebuie să acopere cheltuielile de anul trecut. Reprezentanții asociațiilor de legumicultori din țară spun că unul dintre cele mai importante sectoare ce va fi afectat este cel legumicol. „Noi producem, la nivel de țară, 40 la sută din consumul necesar. Restul vine din import. Importurile sunt acum afectate din cauza transporturilor”, susține Ion Buruiană, director executiv al Federației Naționale a Cartofului din România.

Alimentele de bază s-au scumpit odată cu debutul crizei COVID-19, iar autoritățile dau asigurări că nu are loc o criză alimentară și importurile de alimente nu sunt afectate momentan. Potrivit unei analize realizate de Consiliul Concurenței, pe baza datelor din Monitorul Prețurilor, au fost câteva scumpiri la alimentele de bază, respectiv la salam, lapte, mere, roșii proaspete, produse aduse din import. Specialiștii spun însă că importurile sunt afectate din cauza problemelor apărute la transportatori, iar acest lucru ar putea avea efecte negative pe termen lung.

Prețurile pot să crească

Astfel, sunt afectați și producătorii, care nu mai pot achiziționa semințele, furnizorii, care nu le mai pot aduce, intermediarii, pentru că nu mai au de unde să ia produsul și, în final, consumatorul. Mai mult, prețurile la legume ar putea să crească.

„Gândiți-vă că eu, ca producător de legume, am nevoie de o anumită cantitate de semințe. Anul acesta am avut de unde să o iau. Anul viitor, nu se știe, pentru că deja apar pe piață zvonuri că nu o să se mai găsească. Producătorii deja și-au făcut provizii. Sper să fie doar zvonuri, pentru că altfel suntem distruși. Prețurile, noi încercăm să le păstrăm ca anul trecut, dar nu garantează nimeni că așa o să fie prețurile și azi, și mâine. Pot să crească”, susține Mihai M., legumicultor din comuna Deleni.

„Depindem în totalitate de cartoful din import”

Cartoful, considerat „pâinea săracului”, ar putea deveni un lux pentru consumatori.

„La nivel de țară, noi avem 27.000 de hectare cu cartofi și acoperim doar 40 la sută din consumul necesar. Restul vine din import, din Germania și Olanda. Acum, importurile sunt afectate din cauza coronavirusului, iar noi ne bazăm pe importuri, depindem în totalitate de cartoful care vine din import. Suprafața cultivată cu cartofi în țară scade pentru că nu este o cultură profitabilă. Noi semințe în țară nu mai avem, cerem din Olanda și Germania. Am făcut un sondaj și în Suceava, Covasna și Brașov, mai sunt 5.000 de tone de sămânță”, spune Ion Buruiană, director executiv al Federației Naționale a Cartofului din România.

A scăzut suprafața, au crescut prețurile

Iașul are câteva hectare cultivate cu cartofi care sunt însă pentru consum propriu. Înainte de Revoluție, potrivit Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ), Iașul avea sute de hectare cu cartofi, la fel ca și alte județe din țară unde acum nu mai există deloc această cultură. Din cauza scăderii suprafeței, prețurile au crescut în ultimii ani și cel mai mult acum, în plină criză COVID-19, ajungând la 3,5-4 lei kilogramul.

„Prețul cartofului românesc va fi mai mare pentru că el este cultivat bio. Prețul de plecare din fermă este de 1,2 maximum 1,5 lei pe kilogram. În schimb, la cel din import este 60-70 de bani. Normal că se vrea cel din import, că se vede și mai frumos la raft, se vinde mai ușor. Cartoful românesc se vinde în toamnă pentru că nu sunt suficiente depozite”, mai spune Ion Buruiană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *