Când și unde vor veni ninsorile în România! Sezonul rece se apropie rapid, iar meteorologii anunță că vom avea o iarnă blândă, cu temperaturi mai ridicate decât în mod obișnuit. Totuși, există posibilitatea ca sărbătorile să aducă zăpadă la munte.
Directorul ANM, Florinela Georgescu, a declarat că sezonul de iarnă va fi mai extins, începând din noiembrie și durând până în martie.
Întrebată despre vremea din perioada sărbătorilor de iarnă, Georgescu a menționat că ar putea să se aștearnă zăpadă în zonele montane, însă șansele de ninsoare în zonele de câmpie rămân reduse.
„Este puțin probabil să apară ninsoare în zonele de câmpie în următoarele patru săptămâni, deoarece temperaturile ar putea rămâne ușor peste media normală a perioadei.”
Șefa ANM anunță când și unde vor veni ninsorile în România
Deși iarna se anunță mai puțin friguroasă, specialiștii atrag atenția că ar putea apărea episoade de vreme severă, care nu pot fi prognozate cu mult timp înainte.
„Pe de o parte, este posibil să avem temperaturi în jurul normei climatologice, iar regimul precipitațiilor să fie similar, cu cantități medii lunare între 30 și 60 l/m². Pe de altă parte, am experimentat deja primele fenomene de iarnă, cu ninsori la munte și temperaturi sub 0°C în zonele depresionare”, a explicat Florinela Georgescu, într-o intervenție la Digi24.
Săptămâna 28 octombrie – 3 noiembrie aduce o vreme neobișnuit de caldă, cu temperaturi de până la 27°C în sudul și estul țării, însă este de așteptat ca acestea să scadă treptat, cu episoade de precipitații mai intense și o evoluție firească spre iarnă. Astfel, nu este exclus ca ninsoarea să apară la munte în perioada sărbătorilor.
„Ne-am obișnuit cu ierni mai calde, dar trebuie să fim întotdeauna pregătiți pentru posibile evenimente de iarnă autentică”, a adăugat Florinela Georgescu.
Milioane de oameni fără curent, inundații catastrofale
Într-o altă ordine de idei, reiterăm cum uraganul Milton a lovit coasta de vest a Floridei miercuri noaptea, 9 octombrie, ca o furtună extrem de periculoasă, provocând valuri „în pericol de viață” și vânturi devastatoare, lăsând peste 3 milioane de oameni fără curent electric și provocând inundații în numeroase regiuni. Milton a ajuns pe uscat ca un uragan de categoria 3 în apropiere de Siesta Key, județul Sarasota, cu vânturi de 120 mph, semnificativ mai slabe decât cele de 180 mph înregistrate anterior în Golful Mexic, când furtuna a atins categoria 5.
Siesta Key, o insulă cu o populație de aproximativ 5.500 de locuitori, majoritatea pensionari, a fost una dintre zonele grav afectate. În Sarasota, nivelul apei a crescut cu peste 8 metri, iar valurile de furtună au ajuns până la 5 metri în mai multe regiuni, inclusiv de la Napoli la Charlotte Harbour, cu inundații suplimentare prognozate în județele Manatee și Sarasota.
Până joi dimineața, 10 octombrie, Milton a fost retrogradat la categoria 1, dar vânturile puternice și ploile torențiale au continuat să afecteze regiunea. În unele locuri, rafalele de vânt au depășit 100 mph, iar echipajele de salvare au lucrat pentru a scoate oameni din clădirile avariate.