Prima pagină » National » Se schimbă vârsta de pensionare pentru mame și tați! Ministrul Muncii a făcut anunțul
Se schimbă vârsta de pensionare pentru mame și tați! Ministrul Muncii a făcut anunțul

Se schimbă vârsta de pensionare pentru mame și tați! Ministrul Muncii a făcut anunțul

10 sept. 2024, 14:40,
Mirela Gabriela Todosi în National

Se schimbă vârsta de pensionare pentru mame și tați! Femeile vor putea beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu șase luni, pentru fiecare copil, până la un număr de șapte copii. Ministrul Muncii a făcut anunțul.

Se schimbă vârsta de pensionare pentru mame și tați!

Simona Bucura Oprescu, Ministrul Muncii, a vorbit recent despre vârsta la care se poate pensiona un bărbat sau o femeie care au copii, conform noii legi a pensiilor.

,,Este o noutate și pentru mame și pentru tați, dacă mama sau tatăl a stat în concediu de creștere copil, și perioada de creștere copil este pe noua Lege 360 pe 2023 perioadă contributivă. La femei, vârsta standard de pensionare este de 62 de ani și patru luni.

În cazul femeilor, mai au un beneficiu suplimentar față de bărbați, în sensul că beneficiază și de reducerea vârstei de pensionare cu șase luni, pentru fiecare copil, până la un număr de șapte copii. Deci, dacă ai doi copii beneficiezi de o reducere a vârstei de pensionare cu un an, dacă ai trei copii, un an jumătate. Și în cazul femeilor, cât și în cazul bărbaților, există anexa trei din lege care arată exact, fiindcă în cazul femeilor avem o creștere eșalonată atât a stagiului de cotizare, cât și a vârstei de pensionare.”, a precizat Ministrul Muncii.

Care este stagiul de cotizare obligatoriu pentru a ieși la pensie

Simona Bucura Oprescu a făcut precizări cu privire la vârsta și condițiile de pensionare.

„Puteți să ieșiți la pensie în momentul în care aveți 40 de ani stagiu de cotizare. Din cei 40 de ani, 35 trebuie să fie contributivi. Diferența poate să fie din stagii necontributivitate. Dumneavoastră puteți ieși la 60 de ani cu 5 ani mai devreme față de vârsta standard de pensionare, la bărbați. Dar dacă dumneavoastră aveți 35 de ani contributivi și diferența necontributiv până la 40 de ani, vă puteți pensiona fără nicio penalizare.”, a mai declarat Simona Bucura Oprescu.

De asemenea, șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a oferit recent detalii despre implementarea unui sistem informatic pentru a sprijini toți pensionarii și viitorii pensionari din România. Prin noua platformă se va crea un Spațiu Privat Virtual (SPV) pentru pensionari și asigurați. Pe lângă obținerea informațiilor, beneficiarii vor putea depune și documente, precum cereri pentru bilete de tratament sau ajutoare de deces, inclusiv dosare de pensie în format electronic.

„Actualul sistem informatic va fi modernizat din punct de vedere arhitectural, tehnologic și structural, oferind servicii complete și integrate beneficiarilor noștri, pensionarii și asigurații sistemului public de pensii.”, a declarat președintele Casei Naționale de Pensii.

Va fi creat un simulator destinat calculului pensiei, astfel încât fiecare contribuabil din sistemul public să poată estima propriul nivel al pensiei, furnizând o previzibilitate în ceea ce privește statutul său de viitor pensionar. Totodată, românii care nu știu unde le ajung banii de pensie privată pot afla această informație online, cu ajutorul unei aplicații. În cererea online aceștia trebuie să furnizeze prenumele, numele și codul numeric personal. Din 2016  până în 2023, aproape 1,1 milioane de persoane au accesat această aplicație, care a oferit consumatorilor din sistemul de pensii administrate privat – Pilonul II o soluție digitalizată, transparentă, sigură din punct de vedere al prelucrării datelor cu caracter personal, eficientă și rapidă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *