Prima pagină » Actualitate » Se schimbă vârsta de pensionare la femei! Se va aplica de la 1 septembrie 2024
Se schimbă vârsta de pensionare la femei! Se va aplica de la 1 septembrie 2024

Se schimbă vârsta de pensionare la femei! Se va aplica de la 1 septembrie 2024

19 aug. 2024, 09:44,
în Actualitate

Începând cu data de 1 septembrie 2024, intră în vigoare o nouă lege prin care se schimbă vârsta de pensionare la femei. Potrivit legislației, mamele beneficiază de reduceri. Toate informațiile au fost făcute publice de ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Se schimbă vârsta de pensionare la femei!

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a oferit toate detaliile legate de noile modificări legislative privind pensionarea femeilor. Astfel, ministrul a precizat că sunt cazuri în care doamnele vor ieși mai târziu la pensie, dar și în care se vor bucura, mai devreme, de indemnizația de la stat. În funcție de caz, este un alt scenariu.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a precizat că va crește vârsta de pensionare a femeilor, ajungând până la 65 de ani. Se dorește la stabilirea unei egalități de gen în întreaga Uniune Europeană, nu doar în țara noastră. Schimbarea va intra în vigoare eșalonat, până în anul 2035, când urmează să fie atins obiectivul.

„Vârsta de pensionare pentru doamne va crește la 65 de ani până în 2035. Astăzi în sistemul public de pensii vârsta de pensionare este la 62 de ani și trei luni. Până în 2030 trebuie să ne ducem la 63 de ani. Până în 2035 vârsta va crește eșalonat și nu va putea să depășească 65 de ani”, a precizat Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Femeile care au copii vor ieși la pensie mai devreme

Un alt aspect important este că femeile care au copii vor ieși la pensie mai devreme decât cele care nu sunt mame. Dacă au stagiu minim de cotizare, au crescut minorii până la 16 ani, vor avea reducere astfel:

  • pentru un copil – cu un an;
  • pentru 2 copii – 1 an şi 6 luni;
  • pentru 3 copii – 2 ani;
  • pentru 4 copii – 2 ani şi 6 luni;
  • pentru 5 copii – 3 ani;
  • pentru 6 copii sau mai mulţi – 3 ani şi 6 luni.

„Am o veste foarte bună pentru doamne, imediat vă spun – vârsta va crește eșalonat până în 2035 la 65 de ani, dar – pentru a nu pedepsi femeile – legea vine cu două elemente importante Unul – pentru fiecare copil născut avem o reducere a vârstei de pensionare cu șase luni și concediu de creștere copilului este considerat perioadă contributivă. Cu alte cuvinte, dacă ești femeie și ai 40 de ani, și trei copii te poți pensiona la 60 de ani, având o reducere de până la 5 ani”, a adăugat Simona Bucura Oprescu.

Noua legislație subliniază importanța vechimii în câmpul muncii pentru creșterea pensiei. Pensionarii care au lucrat mai mult de 25 de ani sunt eligibili pentru puncte bonus, denumite „puncte de stabilitate”, care se adaugă la pensia recalculată și contribuie astfel la o creștere suplimentară a acesteia. Punctele de stabilitate se acordă în funcție de numărul efectiv de ani lucrați, fără a lua în considerare condițiile deosebite sau speciale de muncă.

Conform noii legi, punctele de stabilitate se acordă astfel:

Până la 25 de ani de muncă: 0 puncte bonus

  • 30 de ani de muncă: 2,5 puncte bonus (aproximativ 202 lei)
  • 35 de ani de muncă: 6,25 puncte bonus (aproximativ 506 lei)
  • 40 de ani de muncă: 11,25 puncte bonus (aproximativ 911 lei)
  • 45 de ani de muncă: 16,25 puncte bonus (aproximativ 1.300 lei)

Recalcularea pensiilor are potențialul de a aduce majorări semnificative pentru mulți pensionari, dar nu toate categoriile beneficiază pe deplin de aceste ajustări. Pensionarii care au lucrat în condiții deosebite sau speciale, dar nu au acumulat suficiente puncte bonus din vechime, se confruntă cu situația de a avea pensii mai mici decât se așteptau. Aceasta subliniază importanța unei vechimi mari în muncă pentru a beneficia de creșteri substanțiale ale pensiei, conform noii legislații.

Astfel, începând cu data de 1 septembrie 2024, intră în vigoare o nouă lege prin care se schimbă vârsta de pensionare la femei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`