Prima pagină » National » Se schimbă vârsta de pensionare la femei. Legea intră în vigoare de la 1 septembrie 2024
Se schimbă vârsta de pensionare la femei. Legea intră în vigoare de la 1 septembrie 2024

Se schimbă vârsta de pensionare la femei. Legea intră în vigoare de la 1 septembrie 2024

13 aug. 2024, 15:20,
Mirela Gabriela Todosi în National

Se schimbă vârsta de pensionare la femei. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a precizat că vârsta de pensionare la femei va crește până la 65 de ani, dar eșalonat până în 2035. De asemenea, femeile vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare pentru fiecare copil. S-au propus modificări și în ceea ce privește pensia anticipată pentru femei. Legea intră în vigoare de la 1 septembrie 2024.

Se schimbă vârsta de pensionare la femei

O schimbare importantă va avea loc odată cu aplicarea Legii nr. 360/2023, pe 1 septembrie 2024. Noua lege aduce câteva modificări, iar cea mai importantă este eliminarea parțială a pensiei anticipată. Pensia anticipată va putea fi accesată cu până la 5 ani înainte de vârsta standard de pensionare, dar doar de către cei care au realizat stagiul complet de cotizare.

O altă schimbare importantă a fost anunțată de Ministrul Muncii. Vârsta de pensionare la femei va crește până la 65 de ani, dar eșalonat până în 2035.

„Vârsta de pensionare pentru doamne va crește la 65 de ani până în 2035. Astăzi în sistemul public de pensii vârsta de pensionare este la 62 de ani și trei luni. Până în 2030 trebuie să ne ducem la 63 de ani. Până în 2035 vârsta va crește eșalonat și nu va putea să depășească 65 de ani.

Am, de asemenea, o veste foarte bună pentru doamne, imediat vă spun – vârsta va crește eșalonat până în 2035 la 65 de ani, dar – pentru a nu pedepsi femeile – legea vine cu două elemente importante Unul – pentru fiecare copil născut avem o reducere a vârstei de pensionare cu șase luni și concediu de creștere copilului este considerat perioadă contributivă. Cu alte cuvinte, dacă ești femeie și ai 40 de ani, și trei copii te poți pensiona la 60 de ani, având o reducere de până la 5 ani.”, a precizat Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Mamele ar putea ieși mai devreme la pensie

Potrivit unui nou proiect de lege, femeile care au realizat stagiul minim de cotizare contributiv şi care au născut şi crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare astfel: pentru un copil – cu un an, pentru 2 copii – 1 an şi 6 luni, pentru 3 copii – 2 ani, pentru 4 copii – 2 ani şi 6 luni, pentru 5 copii – 3 ani, iar pentru 6 copii sau mai mulţi – 3 ani şi 6 luni.

O altă lege le vizează și pe mamele tinere din medii defavorizate. A fost prelungită măsura de sprijin prin care tinerele mame aflate în situaţii defavorizate primesc tichete electronice în valoare de 2.000 de lei. Acestea sunt folosite pentru achiziţionarea elementelor necesare unui trusou în primele trei luni după naştere. Tichetul poate fi folosit pentru achiziţionarea de articole de îngrijire, îmbrăcăminte şi materiale sanitare destinate bebeluşilor.

Guvernul promite mai mulți bani pentru mame în acest an. Actul normativ actualizat prevede că părinţii care, în ultimii 2 ani, anteriori naşterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri supuse impozitului pe venit potrivit Codului fiscal beneficiază de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copiilor până împlinesc vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu dizabilităţi. Indemnizaţia acordată este de 85% din media veniturilor nete lunare realizate din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului.

Comentarii
  • Jigodii ordinare, exploatezi femeile pana la 65 de ani,ca să le plătești pensiile speciale barosane. puturosilor pensionați la 40 de ani! Rușine, ba tortionarilor!

  • Adriana Nedelcu

    Daca am 54 ani și 39 ani cotizați,un copil,când voi putea ieși la pensie anticipat?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *