Se schimbă regulile privind uniformele școlare! Ministrul Educației, Daniel David, a explicat că uniformele pot reprezenta un simbol de identitate și mândrie pentru școli, dar subliniază că această alegere ar trebui să fie voluntară, bazată pe dorința comunității școlare. Recent, Ministrul Educației a făcut anunțul pentru elevi, profesori și părinți.
Se schimbă regulile privind uniformele școlare!
Ministrul Educației, Daniel David, a vorbit recent despre uniformele școlare. Ministrul a declarat că susține ideea ca școlile să adopte uniforme, însă consideră că această decizie trebuie să fie luată la nivelul fiecărei instituții de învățământ, fără a impune obligativitatea la nivel național. În prezent, purtarea uniformei nu poate fi obligatorie. Conform legislației, niciun elev nu poate fi privat de dreptul la educație dacă nu poartă uniformă când merge la școală.
,,Teoretic, sigur că am putea impune uniformele obligatorii, dar întrebarea este dacă vrem și dacă este bine. Eu, de obicei, sunt împotriva încolonărilor. Nu avem niciun studiu care să ne arate că uniformele obligatorii ar conta mai mult sau că ne-ar ajuta la ceva.”, a declarat Daniel David.
Un nou sistem introdus în școlile din țară
Ministrul Educației, Daniel David, a anunțat că se va introduce butonul roșu în toate universitățile și școlile din România. Prin acest mecanism, elevii și studenții vor putea sesiza în mod anonim probleme precum consumul de droguri sau violențe.
,,Noi avem în momentul acesta, în unele școli există niște cutii în care cineva, anonim poate să facă o sesizare, dar ar trebui să gândim altfel. Și uite, tocmai vorbeam cu secretarul de stat (n. r. Sorin Ion) că trebuie să implementăm și o să implementăm rapid asta la UBB și la alte universități, nu numai legat de droguri, agresiune sexuală, de diverse probleme de etică. Ai practic butonul roșu. Ce-i butonul roșu? Este pur și simplu o adresă de email în care cel care răspunde de problema respectivă în instituție poate primi o sesizare anonimă.”, a explicat ministrul Daniel David.
În fiecare școală și universitate din România vor exista persoane specializate pentru combaterea consumului de droguri și prevenirea violențelor, care se vor ocupa de sesizările făcute în mod anonim.
O altă regulă a intrat în vigoare pentru elevii români. De anul acesta, elevii din ciclul primar nu vor mai putea participa la olimpiadele sau concursurile școlare naționale. Decizia i-a surprins pe elevi, părinți și profesori, fiind o premieră în România. Măsura a fost introdusă printr-un ordin semnat de Ministrul Educației, Daniel David, iar competițiile din 2025 vor fi destinate exclusiv elevilor din clasele V-XII/XIII. Elevii din clasele I-IV nu vor putea participa la aceste competiții, indiferent de performanțele lor sau de punctajele obținute în etapele anterioare ale concursurilor. Ministerul Educației a stabilit că reglementările concursurilor și olimpiadelor școlare vor exclude elevii din învățământul primar. Elevii din clasele primare vor fi complet excluși, fără posibilitatea de a participa, chiar dacă îndeplinesc cerințele de calificare. Anterior, aceștia aveau dreptul să participe la olimpiade, iar dacă obțineau punctajele necesare, puteau concura până la nivel național, la etapele cu subiecte corespunzătoare claselor V-VIII. Această măsură nu va afecta alte forme de competiții educaționale, ci se referă strict la olimpiadele organizate de Ministerul Educației.
În ceea ce privește uniformele școlare, Ministrul Educației a declarat recent că decizia trebuie să fie luată la nivelul fiecărei instituții, fără a impune obligativitatea la nivel național.