Se schimbă regulile privind gradația de merit a profesorilor! Dascălii care fac parte din comisiile privind bursele acordate elevilor sunt recompensați cu puncte luate în calcul la gradația de merit. Profesorii ar urma să primească cinci puncte aferente gradației de merit, cu unul mai mult decât anul trecut. Iată câți bani vor câștiga în plus.
Se schimbă regulile privind gradația de merit a profesorilor!
În 2025, se anunță o schimbare importantă în învățământ pentru profesorii care fac parte din comisiile privind bursele acordate elevilor și care sunt recompensați cu puncte luate în calcul la gradația de merit. Profesorii ar urma să primească cinci puncte aferente gradației de merit, cu unul mai mult decât anul trecut. O altă schimbare este aceea că participarea la simpozioane și conferințe județene, naționale sau internaționale va fi recompensată cu două puncte, față de trei puncte în 2024.
Schimbările pentru profesori se referă la metodologia şi criteriile privind acordarea gradaţiei de merit personalului didactic din învăţământul preuniversitar de stat în sesiunea 2025. Punctajul pentru fiecare criteriu se găsește în fişa sintetică de (auto)evaluare pentru cadrele didactice din învăţământul gimnazial, liceal, profesional, postliceal. Potrivit Legii învățământului preuniversitar, gradaţia de merit se acordă prin concurs și reprezintă o creștere cu 25 la sută a salariului de bază. Gradația de merit se atribuie pe o perioadă de cinci ani.
O categorie de profesori va primi bani în plus anul acesta. Profesorii din învățământul primar plătiți cu ora vor beneficia de o majorare salarială de 10%, la fel ca și cei angajați cu normă întreagă. Măsura este impusă printr-o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) publicată în Monitorul Oficial. Valoarea venitului se raportează la norma didactică de predare-învățare-evaluare, de instruire practică și de evaluare curentă a preșcolarilor și a elevilor în clasă. ÎCCJ a decis că la calculul salariului trebuie să fie luată în calcul norma standard de 80 de ore pe lună pentru întregul an. Salariul se va plăti, însă, doar pentru orele efectuate de profesorii respectivi. Cert este că, s-a decis majorarea cu 10% a salariului de bază al cadrelor didactice angajate în regim de plată cu ora.
Un nou sistem de siguranță în școlile din România
O altă schimbare majoră pentru anul școlar 2025-2025, anunțată de Ministrul Educației, este aceea că se va introduce butonul roșu în toate universitățile și școlile din România. Prin acest mecanism, elevii și studenții vor putea sesiza în mod anonim probleme precum consumul de droguri sau violențe.
,,Noi avem în momentul acesta, în unele școli există niște cutii în care cineva, anonim poate să facă o sesizare, dar ar trebui să gândim altfel. Și uite, tocmai vorbeam cu secretarul de stat (n. r. Sorin Ion) că trebuie să implementăm și o să implementăm rapid asta la UBB și la alte universități, nu numai legat de droguri, agresiune sexuală, de diverse probleme de etică. Ai practic butonul roșu. Ce-i butonul roșu? Este pur și simplu o adresă de email în care cel care răspunde de problema respectivă în instituție poate primi o sesizare anonimă.”, a explicat ministrul Daniel David.
În fiecare școală și universitate din România vor exista persoane specializate pentru combaterea consumului de droguri și prevenirea violențelor, care se vor ocupa de sesizările făcute în mod anonim.
Cadrele didactice au parte de încă o veste bună. În 2025, pentru activitatea în cadrul comisiilor privind bursele acordate elevilor, profesorii ar urma să primească cinci puncte aferente gradației de merit, cu unul mai mult față de anul trecut.