Se schimbă regulile pentru tinerii între 17 și 24 de ani, care vor să obțină permisul de conducere! Noile legi vor fi adoptate în Regatul Unit , iar scopul este de a reduce numărul șoferilor tineri, victime ale accidentelor de circulație în ultimii ani. Un șofer care își ia prima dată permisul va avea de respectat reguli mult mai stricte în 2025. Iată ce înseamnă starea de probă și permisul de conducere gradat.
Se schimbă regulile pentru tinerii între 17 și 24 de ani, care vor să obțină permisul de conducere!
În Regatul Unit, se află în dezbatere reguli stricte pentru actualii, dar și viitorii șoferi. Pentru obținerea primului permis, un conducător auto este în stare de probă, timp de doi ani, indiferent de vârsta acestuia. În timp ce alți șoferi pot acumula până la 12 puncte, înainte de a fi descalificați, un șofer care își ia prima dată permisul este supus unei limite de șase puncte penalizare primite pentru orice infracțiune la conducere.
În cazul unui șofer tânăr, dacă se primesc șase sau mai multe puncte penalizare, permisul auto este revocat și trebuie să se solicite din nou un permis de conducere provizoriu și să se susțină din nou testele practice și teoretice. Noutatea din acest an este aceea că organizațiile pentru siguranța rutieră au cerut autorităților din Regatul Unit să impună restricții mai dure pentru permisul ,,post-test” șoferilor mai tineri, un așa-numit permis de conducere gradat. Rămâne de văzut dacă noul proiect de lege va intra în vigoare pentru șoferii tineri și dacă se va implementa permisul de conducere gradat și se va menține starea de probă timp de doi ani.
Cert este că la nivel internațional vor fi adoptate în 2025 reguli mai dure pentru cei care vor să fie șoferi. De exemplu, în Bulgaria examenul pentru permis va fi dat doar de 4 ori.
Permis internațional de conducere pentru șoferii români
Schimbări majore vor fi în acest an și pentru șoferii din România. Permisul internațional de conducere este un document eliberat de autoritățile române care permite șoferilor să conducă în străinătate. Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI) poate să emită documentul pentru conducătorii auto din România.
Permisul internațional de conducere este emis în termen de cel mult 30 de zile de la primirea cererii. Solicitantul trebuie să indice în cerere și adresa la care dorește să fie transmis documentul fizic. Până acum, șoferii care doreau să conducă în străinătate aveau nevoie de o traducere legalizată a permisului național într-o limbă de circulație internațională. Noul permis de conducere va fi recunoscut la nivel internațional. Documentul pentru conducătorii auto reprezintă o traducere în limba engleză, franceză, germană, spaniolă, rusă, greacă și arabă a informațiilor conținute în permisul de conducere național. Șoferii trebuie să știe că permisul internațional de conducere nu înlocuiește actul care atestă dreptul de a conduce un autovehicul, ci este un document suplimentar. Șoferii români care vor să conducă în țări care nu recunosc automat permisul de conducere românesc trebuie să dețină un permis internațional.
Conducătorii auto trebuie să mai știe că recent, a fost anunțat faptul că se lucrează la nivel european pentru reguli rutiere mai dure. Cea mai importantă prevedere este că un șofer cu probleme într-o țară nu va mai putea conduce în alte țări din UE. O nouă lege se află în dezbatere și în Regatul Unit și îi vizează în special pe șoferii tineri, care vor fi timp de 2 ani în stare de probă după obținerea permisului și vor avea un permis de conducere gradat.