Se schimbă regulile pentru șoferii care au primit amendă de circulație! Este vorba despre condițiile în care se prescrie o amendă primită de un conducător auto. Situația se schimbă în cazul în care șoferii au comis mai multe abateri în același timp. Iată noua lege din Codul Rutier.
Se schimbă regulile pentru șoferii care au primit amendă de circulație!
Șoferii care nu respectă regulile de circulație riscă să primească amenzi uriașe, iar în cazuri grave se suspendă permisul de conducere. Codul Rutier prevede două tipuri principale de sancțiuni. Pe de o parte, șoferii care comit abateri minore sau moderate riscă amendă contravențională. În unele situații, se poate dispune suspendarea temporară a permisului auto.
Pe de altă parte, abaterile grave sunt considerate infracțiuni și sancționate penal, iar în anumite situații se poate ajunge inclusiv la retragerea dreptului de a mai conduce. Sancțiunile contravenționale pot fi aplicate de polițiști sau de agenții de la Poliția Locală.
Dacă un șofer a primit o amendă de circulație și nu dorește să o plătească, trebuie să știe că va fi adăugată istoricului fiscal. Asta înseamnă că până nu se va achita sancțiunea, nu se va putea plăti impozitul la primărie.
În România, amenzile de circulație sunt clasificate în cinci clase de sancțiuni:
- clasa I de sancțiuni: 2 – 3 puncte de amendă
- clasa a II-a de sancțiuni: 4 – 5 puncte de amendă
- clasa a III-a de sancțiuni: 6 – 8 puncte de amendă
- clasa a IV-a de sancțiuni: 9 – 20 puncte de amendă
- clasa a V-a de sancțiuni: 21 – 100 puncte-amendă (doar în cazul persoanelor juridice)
În cât timp se prescrie o amendă
Conform legii, orice datorie la bugetul local sau de stat se prescrie după un anumit timp:
- Se prescrie automat orice sancțiune contravențională aplicată în mai mult de 6 luni de la data săvârșirii faptei;
- Se prescrie executarea sancțiunilor contravenționale, dacă procesul-verbal de constatare a contravenției nu a fost comunicat contravenientului în termen de cel mult 2 luni de la data aplicării sancțiunii;
- Se prescrie dreptul statului de a cere executarea silită a amenzii contravenționale, în termen de 5 ani, începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a fost aplicată sancțiunea.
Așadar, dacă nu plătești amenda de circulație, iar Primăria nu cere executarea silită, sancțiunea se prescrie în cel mult 6 ani. Conducătorii auto care au primit amendă pentru abateri în trafic au posibilitatea de a contesta procesul verbal. Pentru a face contestație la o amendă rutieră, șoferul trebuie să decidă ce anume dorește să atace.
- Fapta pentru care a fost sancționat: Dacă, de exemplu, șoferul consideră că viteza înregistrată de radar este mai mare decât cea reală.
- Modul în care a fost întocmit procesul verbal: Dacă șoferul consideră că polițistul a pus presiune pe el sau pe martori pentru a recunoaște abaterea.
- Informațiile trecute în procesul verbal: Dacă documentul nu conține toate informațiile obligatorii.
Termenul pentru a face contestația este de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului verbal. Este recomandat ca șoferul să plătească jumătate din minimul amenzii în această perioadă pentru a beneficia de reducere. Contestația se poate depune la judecătoria din zona de domiciliu sau din zona în care a fost constatată fapta.