Se schimbă regulile pentru românii care muncesc în Italia! Începând cu luna martie 2025, aceștia vor primi mai puțini bani și vor avea parte de o surpriză neplăcută când vor primi fluturașul de salariu. Iată de ce vor fi taxați în plus.
Se schimbă regulile pentru românii care muncesc în Italia!
Angajații și pensionarii din Italia vor primi mai puțini bani la sfârșitul lunii martie 2025 din cauza aplicării suprataxelor municipale și regionale, care se adaugă la impozitul pe venit personal. Veniturile angajaților în Italia scad anual în luna martie deoarece angajatorii trebuie să perceapă atât impozitele obișnuite, cât și suprataxele locale în două etape. Astfel, în perioada ianuarie-noiembrie se reține soldul aferent anului anterior, iar din martie până în noiembrie se adaugă și plata în avans pentru suprataxele municipale din anul curent.
Nivelul suprataxelor depinde de municipiul de reședință al fiecărui contribuabil, deoarece taxele locale variază între 0,2% și 0,8% din venitul impozabil, iar în unele orașe, precum Roma, acestea pot ajunge chiar la 0,9%. De exemplu, un angajat din Roma care are un salariu brut anual de 30.000 de euro va plăti o suprataxă municipală totală de 270 de euro pe an. Din această sumă, 30% reprezintă avansul reținut în perioada martie-noiembrie, ceea ce înseamnă o reducere de aproximativ 10 euro pe lună. Restul de 70% este reținut sub formă de sold, în perioada ianuarie-noiembrie, echivalentul a aproximativ 16 euro pe lună. Astfel, în luna martie, când ambele rețineri se suprapun, salariul net al acestui angajat va fi cu aproximativ 10 euro mai mic față de luna februarie.
Noi legi pentru românii care lucrează în străinătate
Mai multe măsuri legislative îi vizează pe românii care lucrează în străinătate. Noile reglementări sunt menite să îmbunătățească condițiile de muncă ale românilor care lucrează sezonier în străinătate, oferindu-le acestora mai multă siguranță și protecție, mai ales în condiţiile în care tot mai mulți cetățeni aleg să lucreze în agricultură, construcții sau alte domenii în străinătate. Proiectul introduce clauze noi în contractele de mediere, pentru a asigura o mai bună protecție a lucrătorilor sezonieri. Agențiile de plasare și angajatorii vor fi obligați să informeze muncitorii despre condițiile de cazare. Concret, angajatorul trebuie să asigure cazare conform standardelor de sănătate și siguranță din statul de primire. De asemenea, legat de costurile de transport, angajatorul va deconta călătoria dus-întors între România și locul de muncă. În plus, vor fi stabilite condițiile pentru acordarea unui ajutor pentru hrana zilnică şi alocarea unei asigurări medicale, fie printr-un abonament medical privat, fie printr-o poliță de asigurare de sănătate valabilă pe perioada contractului.
Principalele modificări privesc obligativitatea agențiilor de plasare a forţei de muncă de a se înregistra la Inspectoratul Teritorial de Muncă în a cărui rază teritorială îşi au sediul social şi să notifice înfiinţarea de sucursale, puncte de lucru ori alte sedii secundare Inspectoratului Teritorial de Muncă unde sunt înregistraţi şi Inspectoratului Teritorial de Muncă în a cărui rază teritorială funcţionează respectivele sedii secundare, cu cinci zile lucrătoare anterior începerii prestării activităţii de plasare în acele locaţii.
Recent, a fost anunțat faptul că românii care muncesc în Italia vor primi mai puțini bani în luna martie pentru că vor fi suprataxați. Este vorba despre o suprataxă locală, iar valoarea taxei depinde de municipiul de reședință al fiecărui contribuabil.