Se schimbă Programul Casa Verde 2025! Ministrul Mediului a anunţat că din acest an își dorește să lanseze un program Casa Verde destinat doar înlocuirii bateriilor, în paralel cu celelalte programe deja existente. Iată ce trebuie să știe românii care vor să își monteze panouri fotovoltaice.
Se schimbă Programul Casa Verde 2025!
Ministrul Mediului i-a anunțat pe români că în 2025 va lansa un nou program Casa Verde destinat doar înlocuirii bateriilor, în paralel cu celelalte programe pentru panouri fotovoltaice. Astfel, cei care au beneficiat de programele anterioare, vor putea să își înlocuiască bateriile montate cu resurse proprii printr-un program subvenționat de stat.
„Ne propunem să finanțăm în continuare baterii, acumulatori, pentru că am constatat că acest tip de investiții ajută și mai mult românii. La fel cum ne gândim și la acei români care în trecut au instalat panouri fotovoltaice, dar nu și-au permis sau nu exista tehnologia necesară la momentul respectiv. Ne gândim și la ei pentru un program dedicat stocării. Discuțiile privind finanțarea și cuantumul finanțării le vom face ulterior aprobării bugetului. Este cert că prețul panourilor solare în ultimii 10 ani, dacă ne uităm, a scăzut considerabil și același trend îl putem observa și la acumulatori. Asta înseamnă că până la urmă va trebui să corelăm cuantumul finanțării cu prețul per kilowatt.”, a declarat Ministrul Mediului.
Investiții uriașe în energia verde
Pe lângă programul de stat care vine în ajutorul românilor ce vor să își monteze panouri fotovoltaice, au fost făcute și investiții colosale pentru dezvoltarea energiei regenerabile. De exemplu, la Brașov a fost inaugurat parcul solar de la Părău. Cu o suprafață de 113 hectare și un cost total de 65.5 de milioane de euro, proiectul va produce energie electrică pentru a alimenta aproximativ 70.000 de locuințe pe an. Cu o capacitate totală instalată de 92MW, Părău este în prezent cel mai mare parc fotovoltaic din România echipat cu trackere.
Totodată, în 2024 a fost inaugurată prima centrală fotovoltaică pe apă din România, instalată pe Lacul Grebla, în Caraș-Severin. TMK Hydroeneregy Power, parte a Grupului Evryo, anunță că a pus în funcțiune, în premiera la nivel național, un sistem plutitor de energie fotovoltaică, prin care va produce peste 1 milion de kWh de energie verde anual. Panourile fotovoltaice pe apă, inaugurate recent pe Lacul Grebla, au o serie de avantaje:
- Utilizarea optimă a spațiului – prin ocuparea suprafeței neutilizate a lacului Grebla, se maximizează eficientă utilizării terenului;Instalare simplificată – comparativ cu sistemele solare convenționale, instalarea panourilor plutitoare este mai simplă și mai rentabilă;
- Creșterea eficienței panourilor – reflecția apei îmbunătățește producția de energie, iar temperatura redusă a lacului ajută la răcirea panourilor, prelungindu-le astfel durata de viață;
- Aliniament strategic – acest proiect susține angajamentul Grupului Evryo de a investi în inovație și proiecte de energie regenerabilă.
Au apărut schimbări și în Programul Casa Verde Fotovoltaice 2025. Românii vor primi de la stat fonduri pentru instalarea de panouri fotovoltaice, de baterii de stocare, în vederea creșterii eficienței energetice a caselor. Investițiile au rolul de a moderniza energetic casa și de a contribui la performanța energetică. Românii cu panouri fotovoltaice vor putea să își înlocuiască bateriile montate cu bani proprii printr-un program subvenționat de stat.