Prima pagină » National » Se schimbă perioada de concediu pentru creşterea copiilor! Va creşte la cel puţin două luni pentru celălalt părinte

Se schimbă perioada de concediu pentru creşterea copiilor! Va creşte la cel puţin două luni pentru celălalt părinte

30 nov. 2022, 13:30, 1 ,
BZI.ro, în National

Executivul de la București a anunţat despre intenţia de a extinde perioada de concediu pentru creşterea copiilor în cazul celuilalt părinte care nu a solicitat acest drept, fie că este vorba de mama sau de tatăl salariat. Perioada ar putea creşte de la cel puţin o lună la cel puţin două luni din perioada totală a concediului. Totodat, Guvernul a aprobat și majorarea indemnizației de creștere a copilului pentru mamele de gemei, tripleți sau multipleți.

La momentul actual, dacă părinţii îndeplinesc condiţiile de acordare a concediului, este alocată cel puţin o lună din perioada totală uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept.

Se schimbă perioada de concediu pentru creşterea copiilor

Aşadar, tatăl salariat va putea beneficia de acest concediu cel puţin două luni, dacă mama optează pentru concediul de creştere a copilului. Invers, mama va putea beneficia de cel puţin două luni dacă tatăl copilului a solicitat dreptul pentru concediu pentru creşterea copilului.

Schimbările sunt făcute prin Ordonanță de Urgență, motivul fiind acela că România este deja în procedură de infringement pentru netranspunerea în legislația națională a acestor prevederi europene.

În unele state europene exista legea conforma căreia tații trebuie să stea obligatoriu cel puţin două luni în concediu parental pentru „crearea timpurie a uei legături între tati şi copii”. Totodată, decizia Uniunii Europene îi obliga pe angajatori să elaboreze un program flexibil pentru părinţii care au copii până în 8 ani.

Potrivit noii directive europene, părinţii care au copii până în 8 ani pot cere să lucreze mai puţine ore sau să aibă un program de lucru flexibil.

Pe lângă acestea, părinţii vor beneficia şi de alte drepturi suplimentare. La naşterea copilului, tatii vor avea zece zile de concediu, nu cinci, aşa cum prevede legislaţia în prezent.

De asemenea, la nivel european se prevede ca şi bunicii sau rude ale părinţilor îşi pot lua concediu de „îngrijitor”, dacă sunt salariaţi şi au acelaşi domiciliu cu copilul abia născut. Totuşi, „exercitarea acestui drept poate fi condiţionată de prezentarea unor dovezi adecvate în conformitate cu dreptul intern sau practicile naţionale”, se arată în document.

S-a aprobat majorarea indemnizaţiei de creştere a copilului pentru mamele de gemeni, tripleţi sau multipleţi

Ministrul Familiei Gabriela Firea a precizat că Guvernul a aprobat marţi majorarea cu 50% a indemnizaţiei de creştere a copilului pentru mamele de gemeni, tripleţi sau multipleţi.

„Am propus şi s-a aprobat majorarea cu 50% a indemnizaţiei de creştere a copilului pentru mamele de gemeni, tripleţi sau multipleţi, cu sprijinul miniştrilor Muncii şi Finanţelor cărora le mulţumesc. Reparăm, astfel, o nedreptate care se face de ani de zile acestor părinţi. În şedinţa de astăzi a Guvernului, a fost adoptată această modificare legislativă care le va permite mamelor de gemeni, tripleţi sau multipleţi să primească, începând cu al doilea bebeluş, 50% în plus la indemnizaţia de creştere a copilului”, a subliniat Gabriela Firea.

Ministrul Familiei a adăugat că în cazul unei mame care are gemeni, va primi 4.250 lei în plus pentru al doilea copil, nu doar 1.314 lei cât încasa până acum, astfel, suma totală va ajunge la 12.750 lei.

„Astfel, mama unor gemeni, care are acum o indemnizaţie de 8.500 lei, va primi 4.250 lei în plus pentru al doilea copil, nu doar 1.314 lei cât încasa până acum. Astfel, suma totală încasată va ajunge la 12.750 lei”, a adăugat Gabriela Firea.

Așadar, reiterăm faptul că se schimbă perioada de concediu pentru creşterea copiilor! Va creşte la cel puţin două luni pentru celălalt părinte

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *