Prima pagină » National » Românii ar putea intra în case mai devreme! Raed Arafat: „Vedem țări care au aceste carantine de noapte, care încep de la 18 în Franța, de la 21 în alte țări, iar la noi la 22. Urmează să se facă o propunere CNSU”

Românii ar putea intra în case mai devreme! Raed Arafat: „Vedem țări care au aceste carantine de noapte, care încep de la 18 în Franța, de la 21 în alte țări, iar la noi la 22. Urmează să se facă o propunere CNSU”

23 mart. 2021, 23:25,
Bianca Rebegea, în National

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a vorbit despre posibilele măsuri care ar putea fi luate în România, pentru limitarea răspândirii noului coronavirus. Astfel, secretarul de stat a spus explicit că aceste măsuri nu sunt încă decise, chiar dacă în alte țări ele funcționează și ajută în combaterea pandemiei. „Nu venim cu speculații până nu discutăm concret”, a declarat Raed Arafat, la Digi24.

În acest context, șeful DSU a vorbit despre carantina de noapte și cum funcționează ea în unele țări europene.

„Da. În anumite momente și poate pentru a reduce activitățile neesențiale, da. Vedem țări care au aceste carantine de noapte, care încep de la 18 în Franța, de la 21 în alte țări, iar la noi la 22. Da, este o măsură importantă care poate să reducă contactul și mobilitatea care duc la răspândirea virusului.

Astea sunt discuții pe care nu vreau să le speculăm. Între carantină totală, adică să intri în casă, să te închizi și să nu ieși deloc nu cred că așa ceva va fi , dar vor fi, poate, unele măsuri în care anumite activități vor fi reduse. Să te duci în oraș, să te plimbi departe de acasă după o anumită oră, poate în loc să fie ora 22, să fie o anumită oră mai devreme. Azi am avut o discuție la nivelul Comitetului tehnico-științific. Urmează să se facă o propunere CNSU.

Nu înseamnă asta mâine, dar în cursul acestei săptămâni urmează să se vină cu anumite aspecte care să fie aplicate probabil în timpul weekendului”, a spus Raed Arafat la Digi24.

Raed Arafat: „Putem să ne așteptăm la anumite reglementări la mall-uri”

Raed Arafat a adăugat că în perioada următoare autoritățile ar putea implementa măsuri suplimentare, în așa fel încât activitățile neesențiale să fie blocate.

„Unele zone din mall da, se răspândește boala: la locuri de joacă, la mâncare… Există un ordin care arată clar. Aceste măsuri nu sunt respectate în totalitate: lumea s-a relaxat. Lumea se aglomerează și nu mai respectă. NU trebuie să revenim cu alte acte: magazinele din interior trebuie să respecte regulile. Dacă intră unii în magazin, pleacă alții din incintă.

Putem să ne așteptăm la anumite reglementări la mall-uri. Adică controlae la mecanismele existente deja. Ar putea fi și reguli pe durata weekend-ului. Lucrurile au fost OK. Manipulările și atacurile au făcut ca oamenii să-și piardă încrederea. Următoarea perioadă e posibil să fie măsuri suplimentare care să limiteze activitățile neesențiale”, a spus Raed Arafat la Digi24

Raed Arafat: „Au fost prezentate toate aspectele din punct de vedere medical la situația de acum. Nu au fost luate decizii”

Șeful DSU a anunțat că România o să suplimenteze numărul de paturi la ATI. Decizia apare în contextul în care a fost înregistrat un nou record de pacienți aflați la terapie intensivă.

„Au fost prezentate toate aspectele din punct de vedere medical la situația de acum. Nu au fost luate decizii. Au fost numai pentru a discuta și dezbate punctele lor de vedere. Această analiză se face în 2-3 zile și să se vină cu niște concluzii finale.

Paturile pe secțiile la ATI: la București au fost suplimentate paturile; azi facem tot ce putem să aducem stocătorul la București. La Malaxa avem 5 paturi suplimentare, la Matei Balș e capacitate de 40 de paturi au ajuns (erau în jur de 20 de paturi inițial), iar la spitalul Sf. Pantelimon vrem să ajungem la 40 de paturi.

Când a fost făcută ultima analiză erau 1408 paturi. Acum o să crească. De la intenția de a crește și până la operaționaliza paturile durează câteva zile”, a spus Raed Arafat în urma unei ședințe la care au participat premierul Florin Cîțu, ministrul Sănătății Vlad Voiculescu și vicepremierul Dan Barna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *