Prima pagină » Actualitate » Se schimbă modul în care vor fi încălzite locuințele de la bloc! Ministrul Energiei a făcut anunțul
Se schimbă modul în care vor fi încălzite locuințele de la bloc! Ministrul Energiei a făcut anunțul

Se schimbă modul în care vor fi încălzite locuințele de la bloc! Ministrul Energiei a făcut anunțul

20 sept. 2024, 07:30, 2 ,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Se schimbă modul în care vor fi încălzite locuințele de la bloc! Conform noului proiect de lege ce urmează a fi adoptat, se dorește o scădere semnificativă a utilizării boilerelor pe gaz pentru încălzire până în anul 2025, acestea fiind înlocuite cu pompe de căldură. Ministrul Energiei a făcut anunțul.

Se schimbă modul în care vor fi încălzite locuințele de la bloc!

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că începând cu anul 2025 boilerele pe gaz pentru încălzire vor fi înlocuite cu pompe de căldură. Pompele de căldură sunt dispozitive care extrag căldura din exterior, chiar și în condiții de temperaturi scăzute, și o transferă în interiorul locuinței. Astfel, prin această metodă de încălzire se contribuie la reducerea consumului de gaze, dar și a emisiilor de carbon.

Trecerea de la actualul sistem de încălzire la pompele de căldură va beneficia de susținere financiară începând cu anul 2026, prin intermediul fondului pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice, care are o valoare de 86,7 miliarde de euro şi este destinat pentru finanțarea instalării pompelor de căldură în gospodăriile vulnerabile și în microîntreprinderi din întreaga Uniune Europeană.

Facturi mai mari pentru români în această iarnă

Pentru cei care au parte de încălzire la sistem centralizat pe bloc, întreținerea va fi dublă în această iarnă. La un apartament cu două camere, doar încălzirea și apa caldă vor costa peste 500 de lei pe lună. La un apartament cu două camere, încălzirea cu centrală proprie va costa între 700 și 900 de lei pe lună, iar factura la curent va fi aproape 100 de lei pe lună. Prețuri mari la facturi îi așteaptă pe români și în anul 2025. Prețurile la gaze vor fi cu până la 0,5% mai mari până la data de 31 martie 2025, iar după 1 aprilie 2025, creșterile ar putea ajunge până la 26%. Aceste ajustări se vor transpune în costuri mai ridicate pentru consumatori, influențând facturile la gaze pe termen lung.

Facturile românilor se vor dubla în această iarnă. România a cumpărat în ultima perioadă energie la preţuri foarte mari. Au fost zile în care ţara noastră a plătit chiar şi 1.000 de euro pentru un MegaWatt Oră, la orele de vârf. La iarnă, România va fi nevoită să cumpere și mai multă energie la prețuri mai mari, iar asta se va vedea pe facturile cetățenilor.

„Ne preocupă foarte mult ce se întâmplă pe piaţa energiei. (…) De la anul, noi trebuie să ne aliniem la ce fac celelalte state membre şi anume să avem măsuri cinstite către acei consumatori vulnerabili. Asta înseamnă familii cu venituri mici, români care depind de un aparat medical cu un consum mare de electricitate în casele lor, înseamnă familii cu mulţi copii. Pentru aceşti români, cu siguranţă facturile nu au voie să crească.”, a precizat Ministrul Energiei.

Uniunea Europeană vrea ca în viitor centralele pe gaz și cărbune să dispară. În România, o locuinţă din trei este încălzită cu gaz natural, prin centrale de apartament. Uniunea Europeană vrea să le interzică, din 2040. În România, de la anul boilerele de gaz pentru încălzire vor fi înlocuite cu pompe de căldură.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`