Prima pagină » National » Se schimbă legea salarizării pentru cei care lucrează part-time. Vestea îi vizează și pe angajatori
Se schimbă legea salarizării pentru cei care lucrează part-time. Vestea îi vizează și pe angajatori

Se schimbă legea salarizării pentru cei care lucrează part-time. Vestea îi vizează și pe angajatori

14 iun. 2024, 10:00,
în National

Se schimbă legea salarizării pentru cei care lucrează part-time. Este vorba despre taxele ce trebuie plătite pentru cei care lucrează cu jumătate de normă. Iată că noua veste îi vizează și pe angajatori.

Se schimbă legea salarizării pentru cei care lucrează part-time

Pentru angajații part time, angajatorii plătesc în prezent contribuții majorate la pensii (CAS) și sănătate (CASS) ca pentru un salariu brut de 3.400 de lei, nu ca pentru salariul minim brut de 3.700 de lei.

Salariul minim brut pe țară se majorează, începând din iulie 2024, de la 3.300 de lei la 3.700 de lei. Asta înseamnă că, în cazul salariaților part time care câștigă mai puțin de atât, angajatorii ar fi trebuit să plătească CAS și CASS ca pentru 3.700 de lei, potrivit prevederilor din Codul fiscal ce reglementează suprataxarea la part time.

Guvernul a dat, pentru 2024, o facilitate ce constă în 200 de lei netaxabili, iar această sumă urcă la 300 lei netaxabili tot începând cu 1 iulie 2024. Facilitatea vizează în special salariații cu normă întreagă plătiți cu minimul pe economie, dar se aplică și salariaților cu normă parțială.

Astfel, în loc să plătească CAS și CASSS ca pentru un salariu brut de 3.700 de lei, angajatorii plătesc contribuțiile respective raportându-se la un salariu brut de 3.400 de lei. Diferența între nivelul CAS și CASS pentru venitul realizat efectiv și nivelul CAS și CASS pentru un salariu brut de 3.400 lei este suportată de angajator pentru salariații part time.

În cazul salariaților full time, facilitatea sumei netaxabile se aplică ușor diferit. Pentru un salariu brut de 3.700 de lei, angajatorul plătește taxe ca pentru un salariu brut de 3.400 de lei, însă facilitatea acoperă atât CAS și CASS, cât și contribuția pentru muncă și impozitul pe venit.

O nouă regulă pentru angajatori

Potrivit unei directive europene, până în 2026 afişarea salariilor va fi obligatorie pentru toate companiile. Se dorește eliminarea așa-zisului salariu secret sau confidențial. Astfel, firmele vor fi obligate să afișeze veniturile pe care le oferă în anunțurile de angajare. Angajatorii au început să afişeze venitul pe care îl oferă în anunţurile de angajare, iar specialiştii spun că firmele care sunt transparente au mai mult succes la recrutare. De asemenea, candidații sunt multumiți pentru că știu de la început cât vor câștiga.

Uniunea Europeană a stabilit că, până la jumătatea anului 2026, grilele salariale vor fi la vedere. Mai mult, angajații vor putea să solicite informaţii despre veniturile colegilor.  Măsura are scopul de a reduce discrepanțele salariale foarte mari. Românii sunt încântați de noua directivă și susțin că e mult mai bine să știe salariul de la bun început.

O altă veste este aceea că se va implementa în România salariul minim european. Ministerul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat că lucrează la elaborarea unei propuneri de reglementare, pentru transpunerea în legislația națională a Directivei europene privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. Salariul minim european devine obligatoriu pentru toate țările din Uniunea Europeană. Cel mai târziu ar trebui să intre în vigoare în 15 noiembrie. Două milioane de români câștigă în prezent salariul minim pe economie.

România face parte din grupul țărilor cu venituri minime statutare, adică în grupul majoritar al statelor cu venituri reglementate prin legi sau statute. Din păcate, România nu se situează pe o poziție avantajoasă când vine vorba despre salariul minim garantat la nivel național, dar nici când vine vorba de indicele nivelului prețurilor pentru consumul gospodăriilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`