Se schimbă legea! Cei care vor să obțină un permis de conducere pentru categoria A vor avea de respectat reguli mult mai stricte din acest an. Cu permisul de conducere categoria A se pot conduce motociclete cu sau fără ataș și tricicluri cu motor cu puterea de peste 15 kW. Iată motivul pentru care se va putea obține acest permis auto pentru români abia după 24 de ani.
Se schimbă legea!
În funcție de categoria permisului de conducere, persoanele dornice să devină șoferi trebuie să respecte anumite condiții de vârstă. Pentru categoria A persoanele trebuie să aibă cel puțin 24 de ani, pentru categoria B este necesar să împlinești 18 ani, categoria C se poate obține la 21 de ani, cu condiția să deții deja categoria B, iar pentru categoria D este obligatoriu să ai minimum 24 de ani și un permis valabil pentru categoria B.
Cei care vor să obțină permisul de conducere categoria A trebuie să aibă vârsta de 24 de ani. Cu permisul de conducere categoria A se pot conduce motociclete cu sau fără ataș și tricicluri cu motor cu puterea de peste 15 kW.
Pentru susținerea examenului de obținere a permisului de conducere sunt necesare mai multe acte la dosar: fișa de școlarizare, document emis de școala de șoferi, cererea de examinare, un formular specific pentru susținerea examenului, cazier judiciar cu mențiunea „Examen Auto”, dovada plății taxei pentru permis, copie după cartea de identitate, viză medicală pentru confirmarea aptitudinilor necesare.
Ce vehicule poți conduce în funcție de categoria de permis
Cu permisul de conducere categoria A poți conduce motociclete cu sau fără ataș și tricicluri cu motor cu puterea de peste 15 kW.
Categoria B permite conducerea unui autovehiculul a cărui masă totală maximă autorizată nu depășește 3.500 kg și al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8, dar și ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B și o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depășește 750 kg.
Categoria C permite conducere unui autovehiculul, altul decât cele din categoria D sau D1, a cărui masă totală maximă autorizată este mai mare de 3.500 kg și care este proiectat și construit pentru transportul a maximum 8 pasageri în afara conducătorului auto; ansamblul format dintr-un autovehicul din categoria C și o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depășește 750 kg.
Categoria D permite conducerea unui autovehiculul destinat transportului de persoane având mai mult de 8 locuri pe scaune, în afara locului conducătorului. Autovehiculului din această categorie i se poate atașa o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depășește 750 kg.
O lege strictă îi vizează și pe șoferii seniori. În România, șoferii cu vârsta de minimum 70 de ani au obligația să-și reînnoiască permisul auto la fiecare cinci ani. Pentru șoferii cu vârsta de minimum 80 de ani, permisul de conducere este valabil doar doi ani, astfel că reevaluarea medicală și eventuala reînnoire a carnetului se fac și mai des. Șoferii cu vârsta de peste 70 de ani vor fi supuși unor controale periodice mai stricte. La persoanele în vârstă există o probabilitate mult mai mare de a dezvolta afecțiuni precum: probleme cu vederea, sindromul vestibular (vertij, amețeli), boli respiratorii, boli cardiovasculare, insuficiență renală cronică, accidente vasculare cerebrale, tulburări psihiatrice, tulburări neurologice, tulburări cognitive, demență.
Cei care vor să obțină un permis de conducere pentru categoria A trebuie să aibă vârsta de cel puțin 24 de ani. Din acest an, cei care doresc să aibă permis de conducere trebuie să respecte mai multe reguli stricte.
de la 70 de ani poti conduce fara permis
Lasa ca e un demers bun. Toti mucosii si mai ales toate proastele care nici nu si-au luat bacul simt nevoia sa mearga cu masina. Daca mergi pe strada si te uiti cu atentie la masini, vei vedea ca in afara de sofer nu se afla nimeni in ele. In loc sa mearga cu autobuzul sau tramvaiul, meltenii astia trebuie sa mearga cu masina! Dupa care si-o parcheaza deampvlea pe trotuar si nu ai loc sa mergi.