Prima pagină » Actualitate » Se schimbă legea pentru voucherele sociale! Ce trebuie să știe toți pensionarii
Se schimbă legea pentru voucherele sociale! Ce trebuie să știe toți pensionarii

Se schimbă legea pentru voucherele sociale! Ce trebuie să știe toți pensionarii

16 mai 2024, 07:30,
BZI.ro, în Actualitate

Se schimbă legea pentru voucherele sociale! Pe parcursul anului 2024, persoanele cu venituri mici primesc suma totală de 1.500 de lei. Ultima tranșă de bani s-a încărcat pe card în luna aprilie, iar următoarea va fi acordată în luna iunie. O inițiativă legislativă caută să extindă valabilitatea cardurilor de alimente astfel încât persoanele cu venituri mici să poată cumpăra și medicamente cu aceste carduri sociale. Iată ce trebuie să știe toți pensionarii.

Se schimbă legea pentru voucherele sociale!

Românii din categorii defavorizate, cu venituri modeste, dar și pensionarii primesc bani pe cardul de alimente. Banii pot fi folosiți exclusiv pentru plata unor bunuri necesare consumului. De asemenea, se pot plăti mese calde. O inițiativă legislativă caută să extindă valabilitatea cardurilor de alimente astfel încât persoanele cu venituri mici să poată cumpăra cu aceste carduri și medicamente.

Se are în vedere modificarea legii 63/2022, astfel: cu ajutorul cardurilor de alimente se pot achiziționa și medicamente, dar numai dacă acestea sunt prescrise de către un medic. Proiectul spune că pensionarii și persoanele defavorizate ar putea plăti de pe cardul de alimente diferența (coplata) pentru medicamentele compensate mai puțin de 100%.

Această propunere are șanse foarte mari să se aplice chiar din luna iunie 2024, când se încarcă, din nou, cardurile alimentare cu suma de 250 lei.

Când vor intra banii pe cardurile de alimente

Valoarea nominală a unui tichet social pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde este în 2024 de 250 de lei, sumă care va fi acordată, ca până acum, o dată la două luni. Pentru anul în curs, calendarul acordării celor șase tranșe va fi următorul: februarie, aprilie, iunie, august, octombrie și decembrie. În decursul anului, banii au fost încărcați pe carduri între 10 și 15 ale fiecărei luni. Sumele ce vor fi încărcate pe carduri vor putea fi utilizate doar în perioada de valabilitate a acestora. Termenul de valabilitate al acestui card social de alimente este de un an de la data încărcării acestora.

Cei care beneficiază de cardurile de alimente sunt:

pensionarii sistemului public de pensii ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

– persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

–  familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei;

–  familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;

–  familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condiţiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare;

O altă veste este aceea că începând cu anul 2025 și până în anul 2027, valoarea acestor vouchere sociale va fi înjumătățită, ceea ce înseamnă că vor avea o valoare nominală de 125 de lei. O altă modificare care va intra în vigoare începând de anul viitor este aceea că aceste carduri nu vor mai fi alimentate la două luni, ci o dată la șase luni. Rămâne de văzut ce legi vor intra în vigoare de la anul în privința cardurilor de alimente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *