Prima pagină » National » Se schimbă legea pentru toți proprietarii de terenuri! Sunt vizate drepturile vecinilor
Se schimbă legea pentru toți proprietarii de terenuri! Sunt vizate drepturile vecinilor

Se schimbă legea pentru toți proprietarii de terenuri! Sunt vizate drepturile vecinilor

28 mai 2024, 16:00,
în National

Se schimbă legea pentru toți proprietarii de terenuri din România! Noile reguli fac referire la dreptul de preempțiune a vecinilor de teren ce este pus în vânzare. Sunt vizate drepturile vecinilor care dețin terenuri.

Se schimbă legea pentru toți proprietarii de terenuri!

În legislația actuală, conform Legii nr. 17/2014, dreptul de preempțiune este acordat doar vecinilor care dețin terenuri agricole. Dacă această inițiativă va fi adoptată, dreptul de preempțiune va reveni tuturor vecinilor, indiferent de categoria de folosință a terenului învecinat. Dreptul de preempţiune este definit ca un beneficiu legal acordat unei persoane, denumite preemptor, de a cumpăra un bun cu prioritate faţă de alte persoane, la acelaşi preţ.

În cazul exercitării dreptului de preempțiune de către proprietarii de terenuri vecine, indiferent dacă terenul acestora se află în intravilan sau extravilan și indiferent de categoria de folosință a acestuia, prioritatea la cumpărarea terenurilor agricole situate în extravilan se stabilește astfel:

– proprietarul de teren agricol vecin care are hotarul comun cu latura cea mai mare a terenului supus vânzării;

– în cazul în care terenul supus vânzării are două laturi mari sau toate laturile egale, prioritate la cumpărarea acestui teren are proprietarul de teren vecin, tânăr fermier, care are domiciliul/reședința situat/situată pe teritoriul național de cel puțin un an anterior înregistrării ofertei de vânzare;

proprietarii de teren vecin care au hotarul comun cu terenul supus vânzării, în ordinea descrescătoare a lungimii hotarului comun;

– în cazul în care latura mare sau una dintre laturile egale ale terenului supus vânzării are hotarul comun cu un teren situat pe raza altei unități administrativ-teritoriale, prioritate la cumpărarea terenului are proprietarul de teren vecin cu domiciliul/reședința în raza unității administrativ-teritoriale unde este amplasat terenul.

Ce trebuie să știe cei care vor să vândă un teren

Tranzacțiile cu terenuri devin nule dacă nu este achitat un impozit obligatoriu pentru vânzarea terenurile din extravilan. Astfel, se introduce un nou articol în legecare prevede că vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan implică  obligația de plată a unui impozit obligatoriu.

,Înstrăinarea prin vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan fără respectarea prevederilor art. 4(2) referitoare la obligația de plată a impozitului este interzisă și se sancționează cu nulitatea relativă.”, se precizează în lege.

,,Terenurile agricole situate în intravilan și terenurile care formează un singur imobil, identificat printr-un singur număr cadastral, compuse parțial dintr-o suprafață majoritară aflată în intravilan, cu categoria de folosință curți/construcții, și parțial în extravilan, cu destinație agricolă, nu intră sub incidența prezentei reglementări.

În cazul contractelor de asociere în participație încheiate între o instituție publică și un operator economic privat, în care aportul instituției publice este terenul domeniu public al statului, nu se aplică prevederile.”

De asemenea, se schimbă și legea pentru terenurile în arendă. Se va impune o durată a arendării de cel puțin 7 ani pentru ca persoana care ia în arendă să acceseze fonduri europene sau credite bancare și să facă investiții pe termen lung. Noua lege propune și comasarea terenurilor ce implică o eficiență economică ridicată și o producție crescută, spre deosebire de fragmentarea terenurilor exploatate. Cu cât suprafața de teren este mai întinsă și cu o formă geometrică regulată, cu atât mai mult se poate configura un plan al culturilor. Totodată, crește controlul asupra lucrărilor agricole, culturilor și recoltelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`