Se schimbă legea pentru toți angajații! Din anul 2026, România va trebui să implementeze Directiva Europeană privind transparența salarială, o măsură deja implementată în câteva state europene. Iată ce se va întâmpla cu salariile românilor.
Se schimbă legea pentru toți angajații!
O nouă lege va schimba piața muncii din România. Regulile care vor intra în vigoare din 2026 vor introduce obligația pentru angajatori de a dezvălui grilele salariale, permițând angajaților să aibă acces la informații despre salariile oferite de compania în care lucrează. Concret, salariile vor fi la vedere și nu va mai exista confidențialitatea veniturilor angajaților. Firmele și companiile mari vor fi obligate să publice salariile oferite în anunțurile de angajare și nu vor mai putea să ascundă viitoarele venituri ale angajaților pe parcursul procesului de recrutare. Firmele cu peste 250 de angajați vor trebui să publice rapoarte anuale privind diferențele salariale dintre femei și bărbați, iar companiile cu 100-250 de angajați vor face raportări o dată la trei ani.
Salariații vor avea dreptul să solicite informații despre nivelul salarial mediu pentru categorii similare de posturi, defalcat pe gen, iar companiile vor trebui să furnizeze aceste date în termen de maximum două luni de la solicitare. Important de știut este faptul că deși noua lege va oferi angajaților dreptul să afle mai multe informații financiare despre nivelurile salariale din firmă, aceștia nu vor avea acces la sumele nominale pe care le câștigă colegii lor.
Românii, tentați din ce în ce mai mult să își schimbe locul de muncă
Mulți români vor să își schimbe locul de muncă, iar cele mai frecvente obiective sunt majorările salariale, posibilitatea de a lucra de acasă și obținerea unei promovări. 22,6% dintre angajații români își doresc o mărire salarială în 2025, în timp ce 40% plănuiesc să-și schimbe locul de muncă, fie pentru a avansa în carieră, fie din cauza pierderii jobului în 2024.
Ana Călugăru, director de comunicare eJobs România a vorbit despre schimbările de pe piața muncii și despre dorințele angajaților în anul 2025.
„Pe primul loc rămâne dorința de a-și schimba jobul. La fel de sus se află și speranța că vor primi o majorare salarială de faptul că avem inflație crescută și atunci cu siguranță asta le influențează puterea de cumpărare și au nevoie de mai mulți bani. O nouă angajare este în topul opțiunilor pe care le au pentru 2025, apoi foarte important pentru cei care lucrează este să reușească să-și creeze un echilibru între viața personală și profesională, să poată să le îmbine mai bine.”
Specialiștii de pe piața muncii sunt de părere că românii nu mai sunt atrași de joburi care presupun muncă fizică și tot mai mulți vor să lucreze la birou. La fel de important pentru români, pe lângă salariu, este și programul flexibil de muncă. În 2025, tot mai mulți români au de gând să își schimbe locul de muncă, iar principalul motiv este dorința de a câștiga mai mulți bani și de a avea un job care să le ofere stabilitate.
Din 2026, o altă lege va schimba piața muncii. Salariile nu vor mai fi confidențiale, iar angajații vor avea dreptul să știe ce salarii se acordă pentru toate categoriile de posturi ale firmei unde lucrează. Mai mult, firmele și companiile vor fi obligate să precizeze ce salarii oferă chiar din anunțurile de angajare.
„Firmele cu peste 250 de angajați vor trebui să publice rapoarte anuale privind <>, iar companiile cu 100-250 de angajați vor face raportări o dată la trei ani.”
acel moment in care statul are nevoie ca sa ii fie platite bine coccotele la cafeluta si stat degeaba
Extras: Femeile, mai ales cele tinere, sunt întotdeauna cele mai fanatice
susţinătoare ale Partidului, cele care înghit orice slogan, care fac spionaj
amator şi care te toarnă urgent dacă te miros de neortodoxie.
Mai ales cele tinere , mai frumușele dar tîmpite rău înghit tot !, iar pentru un post călduț stau oricînd cum le pune șeful !, întrebațil pe Nechita care a făcut asta live cam prin toate birourile primăriei
o alta directiva fara cap. la ce-ti trebuie, cu ce te ajuta? cu nimic. firma isi poata ajusta oricand politica de salarii. ce-i valabil astazi, poate sa nu mai fie valabil peste cateva luni. aplicarea? nu cred. pana in 2026 crapa UE