Se schimbă legea pentru terenurile în arendă! Se va impune o durată a arendării de cel puțin 7 ani pentru ca persoana care ia în arendă să acceseze fonduri europene sau credite bancare și să facă investiții pe termen lung. Iată ce trebuie să știe toți românii.
Se schimbă legea pentru terenurile în arendă!
O nouă lege îi vizează pe românii care dețin terenuri. După ce au fost observate unele reguli care afectează atât arendașul, cât și arendatorul, prin noua inițiativă legislativă se impune ca durata arendării să fie de minimum 7 ani pentru a asigura o previzibilitate și o stabilitate în investiții.
De asemenea, se urmărește dezvoltarea în domeniul agriculturii prin investiții pe termen lung, prin accesarea de fonduri europene și prin contractarea creditelor bancare. Noua lege propune și comasarea terenurilor ce implică o eficiență economică ridicată și o producție crescută, spre deosebire de fragmentarea terenurilor exploatate.
Cu cât suprafața de teren este mai întinsă și cu o formă geometrică regulată, cu atât mai mult se poate configura un plan al culturlor. Totodată, crește controlul assupra lucrărilor agricole, culturilor și recoltelor.
Decizie neașteptată pentru proprietarii din România
Președintele Klaus Iohannis a semnat un decret prin care un alineat al Legii fondului funciar va fi modificat. Noua regulă implică și utilizarea terenurilor agricole situate în afara zonelor urbane pentru proiecte de interes public, finanțate din fonduri guvernamentale sau locale, cu beneficiari precum autoritățile și instituțiile administrației publice, prin intermediul Planului Urbanistic Zonal/Planului Urbanistic General sau în etapa de avizare pentru aprobarea acestor planuri care implică terenuri agricole situate în afara zonelor urbane.
Începând cu anul acesta, locuitorii marilor orașe din România se confruntă cu o creștere de 13,8% a impozitelor și taxelor pe case, terenuri, clădiri și alte tipuri de proprietăți, în concordanță cu rata inflației din anul precedent.
Românii sunt obligaţi prin lege să plătească impozitul pe casă şi maşină. Cei care nu trebuie să plătească taxe la stat sunt românii care se află în situații deosebite. Au fost anunțate recent reduceri la impozite pe clădiri și terenuri pentru cei care donează sânge de trei ori pe an.
„Consiliile locale pot hotărî acordarea unei reduceri procentuale a impozitului pe clădiri pentru persoanele fizice care au în proprietate o clădire situată în România şi care fac dovada a cel puţin trei donări de sânge în cursul unui an calendaristic, realizate în conformitate cu prevederile Legii 282/2005. Reducerea se poate cumula cu bonificaţia acordată în condiţiile art. 462 alin. 2 şi se aplică diferenţei rezultate în urma scăderii bonificaţiei din impozitul datorat.
Scutirea sau reducerea de la plata impozitului/taxei se aplică începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care persoana depune documentele justificative. Consiliile locale pot hotărî acordarea unei reduceri procentuale a impozitului pe teren pentru persoane fizice care au în proprietate un teren situat în România şi care fac dovada a cel puţin trei donări de sânge în cursul unui an calendaristic.”, se arată în proiect.
Românii au posibilitatea să plătească impozitele în două tranșe, fiecare având termenul său limită de achitare. Prima tranșă trebuie plătită până la 31 martie, iar cea de-a doua până la 30 septembrie.