Prima pagină » Actualitate » Se schimbă legea pentru românii care muncesc în străinătate! Când intră în vigoare noile reglementări 
Se schimbă legea pentru românii care muncesc în străinătate! Când intră în vigoare noile reglementări 

Se schimbă legea pentru românii care muncesc în străinătate! Când intră în vigoare noile reglementări 

29 ian. 2025, 13:00,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Se schimbă legea pentru românii care muncesc în străinătate! Una dintre clarificările importante propuse de Ministerul Muncii este legată de definirea muncii în străinătate, dar și de drepturile celor angajați în alte țări. Iată când intră în vigoare noile reglementări.

Se schimbă legea pentru românii care muncesc în străinătate!

Mai multe măsuri legislative îi vizează pe românii care lucrează în străinătate. Noile reglementări sunt menite să îmbunătățească condițiile de muncă ale românilor care lucrează sezonier în străinătate, oferindu-le acestora mai multă siguranță și protecție, mai ales în condiţiile în care tot mai mulți cetățeni aleg să lucreze în agricultură, construcții sau alte domenii în străinătate.

Proiectul introduce clauze noi în contractele de mediere, pentru a asigura o mai bună protecție a lucrătorilor sezonieri. Agențiile de plasare și angajatorii vor fi obligați să informeze muncitorii despre condițiile de cazare. Concret, angajatorul trebuie să asigure cazare conform standardelor de sănătate și siguranță din statul de primire. De asemenea, legat de costurile de transport, angajatorul va deconta călătoria dus-întors între România și locul de muncă. În plus, vor fi stabilite condițiile pentru acordarea unui ajutor pentru hrana zilnică şi alocarea unei asigurări medicale, fie printr-un abonament medical privat, fie printr-o poliță de asigurare de sănătate valabilă pe perioada contractului.

Principalele modificări privesc obligativitatea agențiilor de plasare a forţei de muncă de a se înregistra la Inspectoratul Teritorial de Muncă în a cărui rază teritorială îşi au sediul social şi să notifice înfiinţarea de sucursale, puncte de lucru ori alte sedii secundare Inspectoratului Teritorial de Muncă unde sunt înregistraţi şi Inspectoratului Teritorial de Muncă în a cărui rază teritorială funcţionează respectivele sedii secundare, cu cinci zile lucrătoare anterior începerii prestării activităţii de plasare în acele locaţii.

Impozitarea veniturilor celor care lucrează în alte țări

Începând cu anul 2025, autoritățile române vor implementa modificări privind veniturile românilor care lucrează peste hotare. În România, legislația fiscală stabilește un set clar de reguli pentru impozitarea veniturilor obținute din străinătate, aplicabile atât rezidenților români, cât și nerezidenților. Contribuabilii care realizează venituri în străinătate sunt obligați să completeze și să depună declarația unică până la 25 mai a anului următor celui în care au obținut veniturile.

Obligația vizează persoanele rezidente române, care trebuie să declare toate veniturile externe și nerezidenții ce îndeplinesc criteriile de rezidență fiscală, cum ar fi prezența pe teritoriul României pentru peste 183 de zile într-un interval de 12 luni. Pe lângă impozitul pe venit, contribuabilii trebuie să achite contribuții sociale obligatorii. Este necesară prezentarea documentelor justificative, cum ar fi contracte de muncă sau dovezi ale plății impozitelor în statul sursă. Veniturile sunt declarate în lei, folosind cursul mediu anual comunicat de BNR.

Cetățenii de origine română care locuiesc în alte țări sunt obligați, din punct de vedere al legii fiscale, să depună un document important la ANAF. Este vorba despre certificatul de rezidență fiscală. Lipsa depunerii certificatului de rezidență fiscală poate veni cu consecințe grave, mai ales având în vedere schimbările legisltive care permit impozitarea cu până 70% a veniturilor nejustificate. Cu toate acestea, mulți români nu depun documentul pentru că amenda este mică, de 100 de lei. Românii care lucrează în străinătate trebuie să depună actul pentru a nu risca să le fie impozitate veniturile cu 70%.

Noi legi vor intra în vigoare pentru românii care muncesc peste hotare. Românii din diaspora vor beneficia de noi drepturi la locurile de muncă din străinătate.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 februarie 2025
18 februarie 2025