Prima pagină » Actualitate » Se schimbă legea pentru românii care au și alte venituri pe lângă salariu!
Se schimbă legea pentru românii care au și alte venituri pe lângă salariu!

Se schimbă legea pentru românii care au și alte venituri pe lângă salariu!

08 nov. 2024, 10:40,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Se schimbă legea pentru românii care au și alte venituri pe lângă salariu! Guvernul a adoptat joi, 7 noiembrie 2024, măsuri pentru reducerea birocraţiei şi simplificarea procedurilor administrative în cazul persoanelor care obţin venituri extra-salariale. Iată ce au de făcut cei care câștigă bani în plus pe lângă salariu.

Se schimbă legea pentru românii care au și alte venituri pe lângă salariu!

Guvernul a decis pe 7 noiembrie 2024 noi măsuri pentru reducerea birocrației în cazul românilor care obţin venituri extra-salariale, prin implementarea unui formular digital precompletat. Formularul e-DU va fi precompletat cu informaţii privind veniturile acestor persoane, în vederea stabilirii CAS şi CASS.

,,O serie de modificări pentru reducerea birocraţiei şi simplificarea procedurilor administrative în cazul contribuabililor persoane fizice care obţin venituri extra-salariale au fost aprobate de guvern printr-o ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului fiscal. Prin actul normativ se reglementează formularul inteligent e-DU – declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, precompletată cu informaţiile deţinute de ANAF privind veniturile înregistrate şi disponibile în baza de date a instituţiei. Măsura are în vedere determinarea automată a bazelor anuale de calcul pentru stabilirea CAS şi CASS datorate de persoanele fizice, în scopul unei mai bune colectări a acestora, prin reducerea şi eliminarea erorilor de calcul şi de declarare.”, a explicat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Reguli noi care vizează salariile românilor

O lege care va intra în curând în vigoare va obliga firmele să afișeze veniturile pe care le oferă în anunțurile de angajare. Angajatorii au început să afişeze venitul pe care îl oferă în anunţurile de angajare, iar specialiştii spun că firmele care sunt transparente au mai mult succes la recrutare. De asemenea, candidații sunt multumiți pentru că știu de la început cât vor câștiga. Uniunea Europeană a stabilit că, până la jumătatea anului 2026, grilele salariale vor fi la vedere. Mai mult, angajații vor putea să solicite informaţii despre veniturile colegilor. Măsura are scopul de a reduce discrepanțele salariale foarte mari. Românii sunt încântați de noua directivă și susțin că e mult mai bine să știe salariul de la bun început.

De asemenea, legislația muncii din România vine cu o schimbare, permițând părinților care au copii cu handicap să beneficieze de o perioadă lunară dublată de telemuncă. Această inițiativă este menită să sprijine familiile cu nevoi speciale, fără a afecta bugetul public sau activitatea firmelor.

„Considerăm că, spre deosebire de părinții copiilor care nu suferă de handicap, părinții copiilor cu handicap trebuie să beneficieze de un sprijin din partea legiuitorului, sens în care se impune legiferarea, astfel încât aceasta să răspundă nevoilor reale ale acestora.”, se mai precizează în nota de fundamentare.

Noua lege prevede:

  • Dublarea perioadei de telemuncă: Părinții cu copii cu handicap vor putea lucra în regim de telemuncă 8 zile pe lună, față de 4 zile cât este prevăzut în prezent.
  • Extinderea vârstei copiilor: Vârsta copiilor cu handicap pentru care părinții pot beneficia de aceste 8 zile de telemuncă va fi extinsă până la 18 ani, comparativ cu limita actuală de 11 ani.
  • Zile suplimentare pentru mai mulți copii cu handicap: Părinții cu mai mult de un copil cu handicap vor primi încă două zile de telemuncă pe lună, pe lângă cele 8 zile inițiale.
  • Protecția drepturilor: Angajatorii nu vor putea anula aceste drepturi prin regulamente interne.

Se simplifică legea și pentru angajații care obțin venituri pe lângă salariu. Astfel, se va implementa un formular digital precompletat cu informaţii privind veniturile acestor persoane, în vederea stabilirii CAS şi CASS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`