Prima pagină » Sanatate » Se schimbă legea pentru pensia de invaliditate. Ce trebuie să știe românii cu handicap

Se schimbă legea pentru pensia de invaliditate. Ce trebuie să știe românii cu handicap

11 apr. 2024, 10:15,
în Sanatate

Se schimbă legea pentru pensia de invaliditate. Persoanele cu dizabilități ar putea să primească pensie de invaliditate, chiar dacă nu au contribuit la fondul de asigurări sociale, potrivit unui proiect de lege. Iată ce trebuie să știe românii cu handicap.

Se schimbă legea pentru pensia de invaliditate

Conform legislației în vigoare, pensia de invaliditate „se cuvine persoanelor care au realizat stagii de cotizare contributive în sistemul public de pensii, care nu au împlinit vârsta standard de pensionare şi care au capacitatea de muncă diminuată din cauza:

a) accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, constatate conform legii;

b) altor boli şi accidente care nu au legătură cu munca.”

Un nou proiect de lege va veni în ajutorul celor care nu mai pot munci. Persoanele cu dizabilități ar putea să primească pensie de invaliditate, chiar dacă nu au contribuit la fondul de asigurări sociale. Condiția este ca aceste persoane să aibă invalidități care le afectează ireversibil capacitatea de muncă.

În propunerea legislativă se introduce o excepție de la aceste prevederi, conform căreia „au dreptul la pensie de invaliditate indiferent dacă au cotizat în sistemul public de pensii persoanele adulte încadrate în grad de handicap grav, care nu pot fi angajate pe piaţa muncii din cauza gravităţii consecinţelor invalidităţii.”

De asemenea, adulții cu grad de handicap grav sunt introduși și pe lista pensionarilor de invaliditate care „nu mai sunt supuşi revizuirii medicale.” Chiar dacă acești oameni beneficiază în prezent de indemnizaţii de handicap, valoarea acestora este infimă.

Deși începând de luna următoare, veniturile românilor cu handicap vor mai crește puțin, după ce Indicele Social de Referință (ISR), care stă la baza calculului indemnizației și a bugetului complementar, a fost majorat cu rata medie anuală a inflației, ajungând la 660 de lei, față de 598 de lei, cât a fost până acum, diferențele nu vor fi prea mari.

Românii care vor fi nevoiți să muncească doi ani în plus pentru a ieși la pensie

Noua lege a pensiilor vine cu modificări care nu vor fi pe placul tuturor pensionarilor. Cei care au lucrat în zone poluate nu mai pot ieși la pensie cu 2 ani mai devreme. Pentru a beneficia de reducerea cu 2 ani a perioadei de muncă înainte de ieșirea la pensie, cei care au muncit în aceste zone ar trebui să se pensioneze înainte de 1 septembrie 2024.

Potrivit noii legi a pensiilor, există două categorii de români care pot ieși mai devreme la pensie. Una dintre acestea categorii este reprezentată de românii care au lucrat în condiții deosebite sau speciale de muncă, astfel: pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite de muncă, se adaugă patru luni la stagiul de cotizare; pentru un an lucrat în condiții speciale de muncă se adaugă șase luni la stagiul de cotizare.

A doua categorie de români care se pot pensiona anticipat este reprezentantă de bărbații care se pot pensiona la 60 de ani, dacă au un stagiu de cotizare de 40 de ani. Vârsta standard de pensionare este de 63 de ani pentru femei și de 65 de ani pentru bărbați. Cert este că milioane de români vor fi obligați să muncească doi ani în plus pentru pensie, pentru a nu fi penalizați, potrivit noii legi a pensiilor. Legea pensiilor dă o lovitură dură celor care au lucrat în medii poluate și care aveau posibilitatea de a ieși la pensie cu 2 ani mai devreme. Această posibilitate nu se mai aplică în noua lege a pensiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 ianuarie 2025
13 ianuarie 2025