Prima pagină » Actualitate » Se schimbă legea pentru mame! Ce se va întâmpla cu concediul de maternitate
Se schimbă legea pentru mame! Ce se va întâmpla cu concediul de maternitate

Se schimbă legea pentru mame! Ce se va întâmpla cu concediul de maternitate

14 mai 2024, 12:30,
BZI.ro, în Actualitate

A fost anunțat faptul că se schimbă legea pentru mame! În urma adoptării unei directive europene în legislația română, este acum stipulat clar că angajații care se întorc la muncă după concediul de creștere au dreptul să revină la vechiul lor de muncă sau la un loc cu condiții similare de muncă. Iată ce se va întâmpla cu concediul de maternitate.

Se schimbă legea pentru mame!

Într-un interval de doi sau chiar trei ani, multe aspecte pot suferi modificări în structura unei companii sau firme. Tocmai de aceea legea îi protejează pe cei care se află în concediu de creșterea a copilului.

Această garanție implică asigurarea că angajații revin la aceleași condiții de muncă și beneficii ca și înainte de concediu, fără a fi discriminați sau tratați incorect. Astfel, ei ar trebui să aibă dreptul la aceleași oportunități de avansare, formare și dezvoltare profesională.

Conform Codului Muncii, contractul individual al unei persoane aflate în concediu pentru creșterea copilului, având copilul sub vârsta de doi ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de trei ani, este suspendat. Acest lucru înseamnă că la întoarcerea sa la muncă după concediu, angajata sau angajatul revine la același contract de muncă pe care îl avea înainte de a intra în concediul de creștere.

„La încetarea concediului de maternitate, a concediului pentru creşterea copiilor în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilităţi, a concediului paternal sau a concediului de îngrijitor, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă ori la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente, şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei”, prevede Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați.

Ce drepturi au părinții care revin la muncă după concediul de maternitate

Conform Legii 202, atunci când un salariat/salariată se întoarce din concediul de creștere a copilului, se reîntoarce la același loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, cu condiții de muncă similare. Această prevedere este relativ recentă în legislație, fiind introdusă în 2022, ca urmare a transpunerii unei directive.

„Formulele de concediu au fost concepute pentru a sprijini lucrătorii care sunt părinți și îngrijitorii pe parcursul unei perioade de timp specifice și urmăresc menținerea și promovarea atașamentului lor continuu față de piața muncii. Prin urmare, este oportun să se prevadă în mod expres protecția drepturilor de muncă ale lucrătorilor care efectuează concedii de tipul celor ce intră sub incidența prezentei directive. Prezenta directivă protejează, în special, dreptul lucrătorilor de a reveni la același post sau la un post echivalent în urma efectuării unui astfel de concediu și dreptul de a nu suferi niciun dezavantaj în ceea ce privește condițiile contractului de muncă sau ale raportului de muncă ca urmare a efectuării unui astfel de concediu. Lucrătorii ar trebui să poată beneficia în continuare de drepturile aplicabile deja dobândite sau în curs de a fi dobândite, până la sfârșitul acestui concediu.”, extras din preambulul Directivei UE.

Angajatul care se întoarce din concediul de creștere a copilului pe un alt post decât cel avut înainte de concediu poate contesta decizia angajatorului. Legea este clară în acest sens și vine în ajutorul părinților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
06 iulie 2024
06 iulie 2024