Prima pagină » Actualitate » Se schimbă legea pentru elevii din familiile monoparentale. Ministerul Educației îi lasă fără bani pe acești copii
Se schimbă legea pentru elevii din familiile monoparentale. Ministerul Educației îi lasă fără bani pe acești copii

Se schimbă legea pentru elevii din familiile monoparentale. Ministerul Educației îi lasă fără bani pe acești copii

27 aug. 2024, 07:30,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Se schimbă legea pentru elevii din familiile monoparentale. Autorităţile au decis ca din septembrie 2024 să condiţioneze acordarea burselor sociale pentru copiii din familiile monoparentale, în funcţie de venitul părintelui. Legea a stârnit deja controverse. Ministerul Educației îi lasă fără bani pe acești copii.

Se schimbă legea pentru elevii din familiile monoparentale

Elevii din familii monoparentale nu vor mai beneficia de cei 300 de lei acordaţi lunar. Copiii crescuți de un singur părinte, copiii orfani sau cei nerecunoscuți de tată beneficiau până acum de bursă socială, indiferent de venitul familiei.

Noua lege schimbă regulile începând din această toamnă. Cert este că elevii din familiile monoparentale nu vor mai primi bursa socială în valoare de 300 de lei acordați lunar, dacă părintele are un venit de peste 4.000 de lei. Legea a stârnit nemulțumiri din partea părinților care își cresc singuri copiii.

Elevii olimpici vor primi mai puțini bani

Elevii care câştigă competiţiile organizate de liceele de profil sau concursurile interjudeţene nu vor mai primi bursă. Vor beneficia în continuare de bani doar şcolarii sportivi care câştigă medalii la concursurile internaţionale sau la cele organizate de inspectoratele şcolare. Burse de merit pentru performanțe sportive ar urma să primească doar 30.000 de elevi.

Din această toamnă, încă o categorie de elevi riscă să rămână fără bursa școlară. Este vorba de o nouă sancțiune pentru elevii care au abateri școlare. Acești elevi vor fi sancționați cu retragerea temporară sau pe toată durata anului școlar a bursei. Din anul școlar 2024-2025, elevii vor fi sancționați cu retragerea bursei școlare doar dacă au abateri disciplinare. Legea urmeză să intre în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Potrivit Ministerului Educației, sancțiunile actualizate (conform Legii 198/2023) în Statutul elevului sunt următoarele: observație individuală/mustrare scrisă; retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor de care beneficiază elevul; mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ; suspendarea elevului pe o durată limitată de timp, conform legii; preavizul de exmatriculare; exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în aceeași unitate de învățământ, conform legii; exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în altă unitate de învățământ, conform legii; exmatricularea fără drept de reînscriere pentru elevii din învățământul postliceal. la fiecare 20 de absențe nemotivate pe an școlar din totalul orelor de studiu sau la 20% absențe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu/modul de specialitate, va fi scăzută media anuală la purtare cu câte un punct”

O altă schimbare în anul școlar 2024-2025 este introducerea sălii de detenție pentru elevii problematici.

„În cazul elevilor care în timpul orelor manifestă comportamente care afectează desfășurarea acestora, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, într-un alt spațiu. În acest caz sunt obligatorii: supravegherea elevului de către un alt cadru didactic sau didactic auxiliar și informarea părintelui. Important: Cadrul didactic poate lua această decizie doar pentru propria oră de curs. Pentru respectiva oră elevului nu i se consemnează absență. Fiecare școală va include în regulamentul propriu modalitatea exactă de aplicare a acestei prevederi, în funcție de resursele existente.”, au transmis reprezentanții Ministerului Educației.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Filmările pentru Insula Iubirii sezon9 s-au încheiat:„Emoțiile ating cele mai înalte cote, trăirile sunt mai puternice ca oricând”
Playtech.ro
Cine este Nicolle Fota, noua iubită a lui Cătălin Botezatu. Ea are 18 ani, el 58
observatornews.ro
Insula din Caraibe unde oamenii dispar fără urmă. "Poliţia s-a enervat şi ne-a spus să ne oprim"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Nu uita acest aparat în priză. Riști foarte mult
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Ucraina și România au bătut palma pentru un MEGA-PROIECT, spre fericirea lui Dan Șucu și frații Pavăl
Playtech.ro
Cum să cureți salteaua cu bicarbonat de sodiu. Trucul e folosit și în hotelurile de lux. Va arăta mereu impecabil
Dailybusiness.ro
Ora de vară 2025. Data exactă la care se trece la ora de vară. Ceasurile se vor da înainte cu o oră
RomaniaTV
Dispar banii de pe carduri, ANAF şi BNR avertismente pentru toţi românii cu carduri
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Ministerul Muncii, anunţ IMPORTANT pentru toţi salariaţii şi angajatorii. S-a aprobat joi în Guvern
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
29 martie 2025
29 martie 2025