Prima pagină » Actualitate » Se schimbă legea pentru elevi în România! Schimbarea ar trebui să-i ajute pe toți școlarii
Se schimbă legea pentru elevi în România! Schimbarea ar trebui să-i ajute pe toți școlarii

Se schimbă legea pentru elevi în România! Schimbarea ar trebui să-i ajute pe toți școlarii

03 iun. 2024, 11:27,
în Actualitate

Se schimbă legea pentru elevi în România. Școlarii ar trebui să aibă ghiozdane mai ușoare. Ministerul Sănătății a venit cu mai multe propuneri în acest sens. Una dintre ele are direct legătură cu tipul de ghiozdan.

Se schimbă legea pentru elevi în România!

Ministerul Sănătății vrea să reducă povara ghiozdanelor pentru elevi, avansând sugestii pentru acest scop. Conform acestora, greutatea ghiozdanului ar trebui să nu depășească 10% din greutatea copilului.

Astfel, printre soluțiile avute în vedere este cea prin care să se implementeze în fiecare clasă dulapuri individuale pentru elevi, pentru a evita transportul acasă al tuturor manualelor. Conducerea școlilor ar trebui să aloce resurse pentru această inițiativă. Totuși, transformarea ideii în realitate necesită eforturi susținute.

Părinții spun că ghiozdanele copiilor cântăresc aproape 10 kilograme. Asta în timp ce cărțile mai au alte 6 kilograme.

În aceste condiții, tot mai mulți elevi ajung la cabinetele medicale din cauza problemelor generate, printre altele, de greutatea excesivă și purtarea necorespunzătoare a ghiozdanelor, dar și de lipsa adaptării băncilor pentru nevoile de dezvoltare ale copiilor, este în creștere constantă.

„Un ghiozdan greu, purtat asimetric, favorizează apariția unei scolioze precoce. Din cauza ghiozdanului pot să apară și alte tulburări ale curburii coloanei. Pot să apară dureri la nivelul umerilor, la nivelul coloanei”, spune Nora Cucu, medic primar recuperare medicală.

Ministerul Sănătății are în vedere rezolvarea acestei probleme printr-un proiect de ordin, în care oficialii din învățământ specifică faptul că greutatea ghiozdanului ar trebui să nu depășească 10% din greutatea copilului, și propune implementarea dulapurilor individuale în școli.

Ce ghiozdane trebuie să folosească elevii

Prin Ordin se precizează și caracteristicile ghiozdanului recomandat: cu spatele întărit, bretele late purtate pe ambii umeri și compartimentat, pentru a asigura o distribuție simetrică a greutății.

„Greutatea conţinutului ghiozdanului nu trebuie să depăşească 10% din greutatea copilului. Vor fi luate măsuri ce pot consta în: asigurarea unor dulapuri individuale pentru elevi, organizarea activităților de învățare, asigurarea unor spații pentru activități de efectuare a temelor după ore, educație sanitară privind alegerea și purtarea corectă a ghiozdanului”, se arată în proiectul privind modificarea ordinului nr. 1456/2020, Ministerul Sănătății.

Cu toate acestea, reprezentanții Ministerului Educației afirmă că nu a fost implicat în consultările privind acest proiect.

„Forma finală a proiectului la care vă referiți este în proces de elaborare la nivelul departamentelor abilitate din cadrul Ministerului Sănătății. Ministerul Educației va primi versiunea de proiect rezultată în urma consultării organizate de Ministerul Sănătății”, au menționat reprezentanții Ministerului Educației.

Directorii spun că nu pot verifica greutatea ghiozdanelor raportat la greutatea fiecărui copil.

„Nu am putea să verificăm, numai dacă ar verifica acasă părinții, greutatea ghiozdanelor raportat la greutatea fiecărui copil”, a spus Carmen Prigoană, director Școala Gimnazială „Ion Creangă” Cluj-Napoca.

În câteva școli care dispun de spațiu adecvat, s-au început instalările de dulăpioare individuale similare, finanțate din surse europene.

Un alt director spune că elevii de plâng de dureri de spate.

„Am observat că se plâng de dureri de spate, am încercat și noi, fiind într-un singur schimb. Nu duc tot acasă, dar totuși este greu, fiind multe discipline”, a menționat Darius Chiș, director Școala Gimnazială „Octavian Goga” Cluj-Napoca.

Astfel, se schimbă legea pentru elevi în România, iar școlarii ar putea avea ghiozdane mai ușoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *