Se schimbă legea pentru depunerea documentelor la instituțiile publice! Guvernul a decis ca instituțiile și companiile, în baza unei semnături electronice și a unui sistem de informații, să aibă întreg circuitul documentelor în format electronic sau digital. Românii trebuie să știe asta.
Se schimbă legea pentru depunerea documentelor la instituțiile publice!
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunţat joi, 9 mai 2024, că a emis ordinul care stabileşte criterii transparente şi simple pentru arhivarea electronică în România.
„Companiile, instituţiile publice din România nu vor mai fi nevoie să îşi printeze şi să arhiveze documentele, ci vor putea, în baza unei semnături electronice şi a unui mecanism foarte simplu şi acreditat de Autoritatea pentru Digitalizarea României să aibă întreg circuitul documentelor în format electronic digital.”, a precizat acesta.
„Am emis astăzi un ordin de ministru prin care am stabilit criterii transparente şi simple pentru arhivarea electronică în România. Ştim cu toţii că astăzi, ca să poţi să închizi ciclul arhivării electronice, într-o companie privată sau instituţie publică, trebuia ca la final să printezi un document pe care ulterior să îl arhivezi într-un document în format fizic. Ei bine, de astăzi, s-au creat reguli noi. Am adus România, după mai bine de 10 ani în care nu am avut modificări şi actualizări de legislaţie într-o zonă în care suntem pe acelaşi tipar al legislaţiei europene.”, a explicat Bogdan Ivan.
Documente în format digital pentru români
Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că începând de miercuri, 8 mai 2024, cetăţenii din municipiile Cluj-Napoca, Constanţa, Slobozia, Iaşi, Deva, Sibiu, Timişoara şi judeţul Ilfov vor putea obţine certificate de naştere şi deces și în format digital, la cerere.
Punerea în funcţiune, la nivel naţional, a sistemului informatic se va realiza etapizat, urmând a se finaliza în acest an, pe 24 septembrie.
Pe lângă acest proiect în ajutorul cetățenilor, o nouă schimbare vizeaază cărțile de identitate ale românilor. Cartea de identitate va avea amprente digitale și faciale. Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis ca buletinele să aibă o amprentă facială și două amprente digitale. În România, măsura va fi implementată prin introducerea buletinului electronic până în august 2031. Curtea de Justiție a Uniunii Europene a prcizat că introducerea amprentelor digitale în cărțile de identitate face mai dificilă falsificarea documentelor și furtul de identitate. De asemenea, acest lucru facilitează cetățenilor UE exercitarea mai ușoară a dreptului lor la liberă circulație în interiorul Uniunii Europene.
Datele cu caracter personal care se înscriu pe cartea electronică de identitate sunt următoarele: datele din formatul tipărit, cu excepţia semnăturii olografe a titularului; prenumele părinţilor titularului; un certificat pentru semnătură electronică şi, după caz,certificate calificate pentru semnătură electronică, astfel cum acestea suntdefinite în legislaţia din domeniu; datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.
După personalizarea şi transmiterea cărţii electronice de identitate şi a cărţii de identitate simple la autoritatea competentă să le elibereze, toate datele stocate în bazele de date de producţie se şterg imediat prin procedură automată şi ireversibilă. Cetăţenii români cu domiciliul în România aflaţi temporar în străinătate pot depune cerere pentru eliberarea actului de identitate la misiunea diplomatică sau oficiul consular al României din străinătate.
Și cardul de sănătate se va schimba. Bogdan Gruia-Ivan, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a declarat că sistemul cardului național de sănătate trebuie refăcut deoarece este învechit din punct de vedere tehnic. Cardul de sănătate va putea fi disponibil în curând în format electronic, de pe telefon, la fel ca un card bancar.
In curind = prin 2030, asa…