Se schimbă legea pentru cei care iau pensie de urmaș! De pensia de urmaș nu beneficiază doar soțul supraviețuitor al unei persoane decedate. Puțini știu că pensia defunctului se împarte în funcție de numărul de moștenitori. Iată cine are dreptul să primească banii.
Se schimbă legea pentru cei care iau pensie de urmaș!
Legea pensiei de urmaș pe 2024 stabilește că la pensia de urmaș au dreptul atât copiii, cât și soțul supraviețuitor al unei persoane decedate. Copiii defunctului au dreptul la pensie de urmaș doar dacă au până în 16 ani sau dacă, după această vârstă, urmează vreo formă de școlarizare, dar fără a se depăși vârsta de 26 de ani.
Pentru a continua să primească pensie de urmaș, copiii care au împlinit 16 ani și își continuă studiile trebuie să depună la casele de pensii județene o adeverință care să ateste continuarea studiilor până la data de 25 septembrie 2024. Termenul de depunere a adeverinței în cazul studenților este 25 octombrie 2024.
Pensia defunctului se împarte în funcție de numărul de moștenitori ai persoanei decedate. Un singur urmaș primește 50% din pensia celui decedat, doi urmași împart 75% din pensie, în timp ce trei sau mai mulți urmași primesc împreună 100% din pensia decedatului.
Noi reguli pentru persoanele care muncesc după pensionare
O lege nouă se aplică și celor care decid să mai muncească după pensionare și primesc atât pensie, cât și salariu. Conform legislației, punctele de stabilitate nu se acordă pentru perioadele în care se cumulează pensia din sistemul public sau pensia de serviciu special cu venituri pentru care se plăteşte CAS.
,,Punctele de stabilitate nu se acordă pentru perioadele în care se cumulează pensia din sistemul public cu venituri pentru care se plăteşte CAS. În situația persoanelor care cumulează pensia cu salariul, pensia se poate recalcula prin adăugarea numărului de puncte realizat după pensionare. Pensionarii pentru limită de vârstă care realizează stagiu de cotizare după data înscrierii la pensie pot solicita recalcularea pensiei, prin adăugarea acestuia o singură dată într-un an calendaristic.”, a precizat Ministrul Muncii.
Până la împlinirea vârstei de 70 de ani, persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare pot opta pentru acordarea pensiei sau continuarea activității. Cumularea pensiilor în sistemul public va fi posibilă cu orice alte venituri pentru care asigurarea în sistemul public de pensii e obligatorie, potrivit Codului fiscal, cu două excepții:
- soțul supraviețuitor care are venituri lunare pe bază de contract individual de muncă, este funcționar public sau ocupă o funcție electivă nu va avea dreptul să cumuleze pensia de urmaș cu venituri mai mari decât salariul minim brut pe țară garantat în plată;
- cel pensionat anticipat (pe timpul cât primește acest tip de pensie, nu și după, când devine pensie pentru limită de vârstă) nu va putea să cumuleze pensia cu venituri lunare salariale, în baza unui contract de muncă, în calitate de funcționar public, în funcții elective, numit în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești.
În ceea ce privește pensia de urmaș, aceasta se împarte între moștenitorii defunctului. Copiii celui decedat au și ei dreptul la bani împreună cu soțul sau soția defunctului.
Și care sunt schimbările totuși?