Se schimbă legea pentru accesul animalelor de companie în mijloacele de transport. Apar noi reguli pentru accesul animalelor de companie în autobuze, tramvaie, metrouri. Șoferii vor fi obligați să facă asta.
Se schimbă legea pentru accesul animalelor de companie în mijloacele de transport
Câinii de companie au dreptul să călătorească cu mijloacele de transport în comun atâta timp cât sunt ținuţi în lesă şi nu pun în pericol siguranţa călătorilor. O nouă regulă va intra în vigoare la nivelul țării, însă deocamdată se aplică în București.
Şoferii mijloacelor de transport public din zona Bucureşti-Ilfov vor fi instruiţi săptămânal cu privire la accesul animalelor de companie în autovehicule. Șoferii mijloacelor de transport în comun au participat pe 28 august 2024 la o ședință de instruire.
„Şoferii noştri sunt instruiţi periodic. Necesitatea pleacă de la actualizarea legislaţiei, sunt prelucrate toate sesizările şi pornind de la ele apar nevoi diverse. Toate modificările din regulament sunt explicate pe larg în platforma noastră.”, a declarat Cătălin Căpitanu, şef Serviciu Pregătire Profesională STB.
Au fost stabilite și reguli de transport pentru câinii de companie. Rasele periculoase de câini trebuie să poarte în mijlocul de transport în comun, pe lângă lesă, și botniță. Rasele vizate sunt Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor, Amstaff, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.
Nerespectarea Regulamentului de Transport Public de către şoferi se sancţionează. Totodată, proprietarul animalului este singurul responsabil de comportamentul câinelui în mijloacele de transport în comun.
Ce reguli trebuie să respecte proprietarii de câini
Proprietarii de câini pot fi sancționați cu amenzi de până la 10.000 de lei. Cei care nu-și sterilizează și microcipează patrupedele de companie riscă să fie amendați de oamenii legii. Mai mult, dacă animalele sunt plimbate în locațiile în care au accesul interzis și dacă nu le sunt atașate botnița și zgarda, proprietarii câinilor periculoși riscă, de asemenea, amenzi cuprinse între 1.500 și 3.000 de lei. Proprietarii vor trebui să aibă asupra lor materiale necesare pentru curățarea și evacuarea dejecțiilor animalelor de companie, altfel riscă o amendă, iar accesul cu câini va fi permis pe aleile din parcuri, grădini publice, locuri de agrement și în spații special amenajate, cu condiția ca aceștia să fie ținuți în lesă.
În ultimii ani au avut loc tragedii în care animalele de companie au atacat, cauzând decesul persoanelor mușcate. Din acest motiv statul a introdus obligativitatea de a asigura anumite rase de câini, considerate violente. Cu toate acestea, puțini sunt românii care optează pentru asigurarea animalului de companie. Pe piață există două tipuri de asigurări în funcție de rasa de câine deținută, categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor și categoria II: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino, Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.
Asigurarea poate fi cumpărată în aceleași condiții și de proprietarii de câini care nu sunt pe lista de animale periculoase. Distrugerile provocate de un câine, incluzând aici daunele pe care o persoană vătămată le poate cere, pot ajunge ușor la mii sau zeci de mii de euro. Pentru o sumă asigurată de 5.000 de euro, prima anuală nu sare de 100 de euro. Proprietarii de câini riscă să fie sancționați dacă nu își sterilizează animalul de companie sau dacă nu respectă regulile atunci când ies în public cu un câine considerat de rasă violentă.