Prima pagină » National » Se schimbă legea în România și primii afectați sunt cei din Executiv
Se schimbă legea în România și primii afectați sunt cei din Executiv

Se schimbă legea în România și primii afectați sunt cei din Executiv

26 mart. 2025, 20:36,
Redacția BZI în National

Se schimbă legea în România și primii afectați sunt cei din Executiv. Membrii Guvernului, şeful Cancelariei prim-ministrului, secretarul general şi secretarii generali adjuncţi ai Executivului, secretarii şi subsecretarii de stat, consilierii de stat vor fi obligaţi să se înscrie în Registrul Unic al Transparenţei Intereselor şi le va fi interzis să solicite sau să accepte cadouri din partea persoanelor cu care se află în relaţii în exercitarea mandatului, potrivit unui proiect de lege adoptat, miercuri, de Camera Deputaţilor.

Proiectul de lege completează Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 cu un nou capitol referitor la normele de etică şi conduită pentru membrii Guvernului, alte persoane care ocupă funcţii de demnitate publică la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru personalul încadrat la cabinetele acestora.

Potrivit prevederilor adoptate, miniştrilor şi altor persoane cu funcţii de demnitate publică, pe perioada mandatului sau exercitării funcţiei, după caz, le sunt interzise solicitarea sau acceptarea de cadouri din partea unei persoane fizice, a unei persoane juridice sau a unei organizaţii care:

a) se află în raporturi juridice contractuale cu instituţia sau autoritatea administraţiei publice centrale din care fac parte;

b) are în curs de soluţionare una sau mai multe cereri de emitere de avize, autorizaţii, permise, licenţe, acreditări;

c) are un interes pentru promovarea unui proiect de act administrativ cu caracter individual;

d) participă, în calitate de ofertant, subcontractant sau potenţial beneficiar la o procedură de atribuire a unui contract de achiziţie publică, a unui contract de concesiune sau a unui contract de închiriere, respectiv a unei finanţări organizate sau acordate de instituţia sau autoritatea administraţiei publice centrale din care fac parte.

Actul definește clar ce înseamnă cadou

Actul normativ defineşte cadoul drept „orice bun mobil sau imobil, beneficiu sau serviciu oferit în mod gratuit demnitarilor în considerarea mandatului sau funcţiei deţinute, inclusiv banii, aurul sau alte metale preţioase, titlurile de valoare sau titlurile de legitimare care încorporează drepturi patrimoniale, instrumentele financiare, monedele digitale, cardurile ori voucherele valorice, programele de formare, călătoriile, invitaţiile la evenimente şi spectacole culturale, sportive, ştiinţifice, excursiile în ţară sau în străinătate plătite integral sau parţial, precum şi orice alt serviciu sau beneficiu patrimonial sau nepatrimonial”.

Activităţile oficiale reprezintă evenimente publice la care participă aceste persoane desfăşurate în ţară sau în străinătate, organizate de către instituţii publice, organizaţii internaţionale sau persoane juridice ori alte entităţi de drept privat, în cadrul cărora sunt oferite în mod obişnuit cadouri specifice acestor evenimente.
Ce cadouri se pot păstra

Prin excepţie, aceştia vor putea accepta şi păstra:

a) cadouri cu o valoare individuală de până la 100 euro, fără a depăşi valoarea de 300 de euro anual, în cazul în care acestea sunt primite de la aceeaşi persoană;

b) reduceri sau beneficii oferite publicului;

c) împrumuturi de la bănci sau de la alte instituţii financiare acordate în condiţiile generale de creditare adresate publicului;

d) acoperirea costurilor şi facilitării participării la manifestări, conferinţe, evenimente, în exercitarea funcţiei de reprezentare a instituţiei sau autorităţii administraţiei publice centrale;

e) bunuri sau servicii primite în cadrul unor activităţi oficiale.

Persoanele care intră în posesia unui cadou a cărui acceptare este interzisă vor fi obligate să îl restituie în termen de 30 de zile de la data primirii.

Actul normativ mai prevede că, în considerarea circumstanţelor personale, categoriile de persoane cu demnitate publică, cu excepţia prim-ministrului, se pot abţine de la participarea la procesul decizional cu privire la un proiect de act normativ sau un proiect de document de politică publică sau de la participarea în şedinţa Guvernului în care acesta se dezbate. Abţinerea se notifică prim-ministrului, după caz, sau superiorului ierarhic cu propunerea desemnării unui înlocuitor.

Lista notificărilor se va publica pe site-ul instituţiei sau autorităţii administraţiei publice centrale la secţiunea „Integritate instituţională”, respectiv pe site-ul Guvernului. Lista se actualizează în termen de cel mult 30 zile de la înregistrarea unei notificări.

Totodată, aceste persoane cu funcţii de demnitate publică vor avea obligaţia de a se înregistra în Registrul Unic al Transparenţei Intereselor (RUTI) şi de a publica întâlnirile oficiale cu persoane terţe cu cel puţin două zile înaintea desfăşurării acestora. Întâlnirile oficiale publicate în RUTI vor include numele persoanelor şi/sau denumirea entităţilor participante, data şi locul întâlnirii, descrierea scopului întâlnirii, urmând ca, în termen de cinci zile lucrătoare de la desfăşurarea întâlnirii, să fie completate informaţiile cu principalele teme de discuţie şi concluziile acestora, după caz.

Registrul Unic al Transparenţei Intereselor – www.ruti.gov.ro – va fi administrat de Secretariatul General al Guvernului sub forma unei platforme publice, accesibilă online, pentru a asigura transparenţa activităţilor ce pot influenţa luarea unei decizii, reprezentând un cadru de colaborare complementar şi anterior procedurii legale de transparenţă decizională.

Prin excepţie, nu vor fi publicate întâlnirile oficiale care au ca obiect:

a) dreptul unei persoane fizice de a beneficia de servicii publice sau dreptul său la viaţă privată garantat de lege;

b) reprezentarea drepturilor legale ale unei părţi sau ale unui participant implicat într-un proces administrativ sau judiciar, în contextul respectivelor proceduri;

c) reprezentarea intereselor de politică externă în relaţiile diplomatice sau consulare;

d) comunicările care fac parte din reglementările privind condiţiile de muncă şi de încadrare în muncă sau care sunt direct legate de acestea întreprinse de reprezentanţii unui sindicat în numele membrilor săi.

De asemenea, persoanele cu demnitate publică vor avea obligaţia de a publica întâlnirile oficiale cu persoane terţe, care s-au desfăşurat fără o planificare prealabilă, în termen de două zile de la data desfăşurării acestora.

Potrivit proiectului, persoanele cu rang de demnitar din cadrul autorităţilor administrative autonome, prefecţii, subprefecţii şi autorităţile administraţiei publice locale pot solicita înregistrarea în RUTI şi să publice întâlnirile oficiale cu persoane terţe.

Actul normativ mai prevede organizarea de către Institutul Naţional de Administraţie de cursuri de formare pe teme referitoare la etică şi conduită în exercitarea atribuţiilor pentru categoriile de persoane vizate de reglementare.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest act normativ.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Playtech.ro
Cine este Nicolle Fota, noua iubită a lui Cătălin Botezatu. Ea are 18 ani, el 58
observatornews.ro
Doi hoţi, spargere de un milion de euro în casa unui notar din Suceava. Au fost prinşi după o cursă eşuată, în pădure
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Aprilie începe cu vreme de coșmar. Anunț de ultimă oră de la ANM
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Imaginile video cu Mario Iorgulescu, care petrecea cu femei, au înnebunit-o de furie pe Melek Minca. Soția șoferului omorât susține că a luat o decizie radicală
Playtech.ro
Cum să cureți salteaua cu bicarbonat de sodiu. Trucul e folosit și în hotelurile de lux. Va arăta mereu impecabil
Dailybusiness.ro
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
RomaniaTV
Cristela Georgescu ține post negru intermitent: „De 6 ani fac asta. Am pierdut tot ce a însemnat ”corp deșeu”, se vede clar”
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dispar banii de pe carduri, ANAF şi BNR avertismente pentru toţi românii cu carduri
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
29 martie 2025
29 martie 2025