Prima pagină » National » Se schimbă condițiile de muncă ale românilor! Ministrul Muncii a făcut anunțul
Se schimbă condițiile de muncă ale românilor! Ministrul Muncii a făcut anunțul

Se schimbă condițiile de muncă ale românilor! Ministrul Muncii a făcut anunțul

15 aug. 2024, 08:43,
Mirela Gabriela Todosi în National

Se schimbă condițiile de muncă ale românilor! O directivă UE vizează reforma muncii și măsurile ce trebuie luate de către angajatori pentru angajații lor. Ministrul Muncii a făcut anunțul.

Se schimbă condițiile de muncă ale românilor!

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat că o directivă UE pentru români va schimba condițiile grele de muncă ale angajaților din țară. Angajatorii vor fi obligați să normalizeze condițiile de muncă și să le asigure salariaților un mediu care să nu le afecteze sănătatea și viața privată.

,,Angajatorii trebuie să normalizeze condițiile de muncă astfel încât să nu pună în pericol sănătatea și securitatea în muncă a angajaților prin investiții în tehnologie. Condițiile de muncă, este important, să fie normalizate. Dar, deși solicitarea Comisiei Europene a fost aceea de a analiza cu atenție dacă se justifică menținerea condițiilor speciale și deosebite de muncă. Bătălia pe care am dus-o și pe care am câștigat-o este aceea de a continua să menținem aceste condiții speciale și deosebite de muncă până în anul 2035.”, a precizat Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, despre măsurile care trebuie luate în privința celor care prestează o activitate în condiții deosebite.

O lege recentă îi vizează pe salariații care lucrează 12 ore pe zi. Programul de muncă de 12 ore presupune anumite reguli în contractul individual de muncă. Programul de lucru de 12 ore este des întâlnit în rândul românilor. Cu toate că este diferit de cel normal, acesta trebuie să fie stabilit în funcție de aceleași aspecte ce țin de durata maximă de lucru acceptată. Situația se schimbă în cazul salariaților care lucrează 12 ore pe zi. Aceștia au dreptul la 24 de ore de repaus. Între zilele cu 12 ore petrecute la locul de muncă, angajații trebuie să beneficieze de o zi liberă.  Acești angajați au dreptul la pauză de masă, aceasta având o durată de 15-30 de minute. În unele cazuri, pauza poate fi de o oră. Conform legislației muncii, cei care lucrează 12 ore pe zi au dreptul la cel puțin o pauză de masă.

Ce beneficii vor avea angajații din România

Ministerul Muncii pregătește o nouă schimbare pentru angajați. Este vorba despre acordarea unor tichete valorice oferite de către angajator. Aceste tichete ar urma să fie oferite angajaților drept beneficiu extrasalarial. Ele ar putea fi folosite pentru a plăti persoanele care îi ajută cu diversele activități casnice.

„Angajatorii care oferă tichete de activități casnice beneficiază și de avantaje fiscale. Dacă un angajator acordă cel puțin 600 de tichete unui salariat într-un an, va primi în anul următor 50 de tichete gratuite, care pot fi distribuite ca primă sau bonus altor angajați.

Conform proiectului de ordin, angajatorii vor trebui să încheie o convenție cu agenția de ocupare a forței de muncă din zona lor, iar în baza acestui document vor putea achiziționa un număr de tichete casnice în format electronic sau pe suport de hârtie. Valoarea nominală a unui tichet este de 15 lei.

Angajatorii care doresc să beneficieze de acest sistem trebuie să respecte câteva reguli, cum ar fi să facă plata contravalorii acestora către agenție, să completeze datele personale ale salariaților pe tichetele emise și să distribuie tichetele exclusiv angajaților care au dreptul să le utilizeze.”, a anunțat Ministerul Muncii.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`