Se schimbă Codul Rutier! Conducătorii auto pot scăpa de amendă dacă nu au asupra lor un act important, care în prezent este obligatoriu. Șoferii ar putea circula fără acest document.
Se schimbă Codul Rutier!
Șoferii ar urma să nu mai fie amendați, dacă nu au permisul de conducere asupra lor. Un nou proiect de lege se află în dezbatere și vizează simplificarea listei documentelor pe care șoferii trebuie să le prezinte polițiștilor.
Dacă legea va intra în vigoare, polițiștii vor putea verifica baza de date a Direcției de Permise pentru a verifica dacă șoferii au permis de conducere sau dacă este valabil. Astfel, existența și valabilitatea permisului vor fi verificate electronic, fără a mai fi necesar ca șoferul să prezinte documentul fizic.
În prezent, șoferii care nu dețin permisul de conducere în original se pot alege cu 6-8 puncte amendă. Asta înseamnă că șoferii vor fi nevoiți să plătească o amendă care începe de la 990 de lei și care poate ajunge la 1.320 de lei.
„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni […] nerespectarea obligației conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la art. 35 alin. (2)”, potrivit Art. 101 (18), din legea circulației.
Legi noi pentru șoferii în vârstă
Un nou proiect de lege îi vizează pe șoferii cu vârsta de peste 70 de ani. Se discută dacă aceștia mai au abilitățile necesare pentru a conduce. Noul regulament aflat în dezbatere propune scăderea valabilității permiselor de conducere și controale periodice mai dese în cazul șoferilor în vârstă. În prezent, în România, valabilitatea permisului de conducere este de 10 ani pentru toți șoferii, fără distincție de vârstă. Noua lege va veni cu schimbări importante pentru conducătorii auto cu vârsta de peste 70 de ani.
„Valabilitatea administrativă a permiselor de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, Al, A2, A, B, B1 şi BE, deținute de persoane cu vârsta de 70 de ani şi peste această vârstă este de 5 ani.”, se stabilește prin noua lege.
„Valabilitatea administrativă a permiselor de conducere de toate categoriile deținute de persoane cu vârsta de 80 de ani şi peste această vârstă este de 2 ani.”, se precizează în legea adoptată de Senat.
Reguli mai stircte pentru șoferii în vârstă se vor impune și la nivel european. Comisia Europeană a stabilit că după 70 de ani, șoferii ar trebui să efectueze mai des controale medicale.
„Comisia a propus ca testele de stabilire a aptitudinii de a conduce să fie introduse cu o frecvență, după vârsta de 70 de ani. De exemplu, dacă se poate impune un control medical sau un chestionar de autoevaluare. Scopul este de a reduce numărul de șoferi care nu sunt apți să conducă și de creștere a siguranței rutiere.”, se arată în propunerea Comisiei Europene de modificare a legislației rutiere.
De asemenea, s-a propus ca șoferii în vârstă să completeze, periodic, chestionare de evaluare a abilităților, cunoștințelor și capacității de concentrare. Aceste abilități scad odată cu înaintea în vârstă. Din acest motiv, șoferii cu vârsta de peste 70 de ani vor fi supuși unor controale periodice mai stricte. La persoanele în vârstă există o probabilitate mult mai mare de a dezvolta afecțiuni precum probleme cu vederea, sindromul vestibular (vertij, amețeli), boli respiratorii, boli cardiovasculare, insuficiență renală cronică, accidente vasculare cerebrale, tulburări psihiatrice, tulburări neurologice, tulburări cognitive, demență.
O nouă modificare în Codul Rutier ar putea fi adoptată. Șoferii ar urma să nu mai fie amendați, dacă nu au permisul de conducere asupra lor.