Prima pagină » Actualitate » Se schimbă cărțile de identitate în România! De când trebuie să se aplice modificarea
Se schimbă cărțile de identitate în România! De când trebuie să se aplice modificarea

Se schimbă cărțile de identitate în România! De când trebuie să se aplice modificarea

22 aug. 2024, 09:45,
în Actualitate

Se schimbă cărțile de identitate în România, potrivit unui Ordin UE. Reglementări cu privire la valabilitatea cărților de identitate sunt foarte importante, atrage atenția Direcția Generală de Evidență a Persoanelor. Cărțile de identitate emise anterior intrării în vigoare a regulamentului european rămân valide până la data expirării menționată pe document, dar nu mai târziu de 3 august 2031.

Se schimbă cărțile de identitate în România: care sunt reguli privind cărțile de identitate

Direcția Generală de Evidență a Persoanelor a adus în atenția publicului regulile referitoare la cărțile de identitate și valabilitatea acestora, adaptate conform cerințelor europene.

Modificările au impact asupra tuturor cetățenilor români, iar regulile privind termenele de valabilitate diferă în funcție de categoria de vârstă, oferind mai multă claritate și predictibilitate pentru cetățeni.

Termenele de valabilitate sunt împărțite în funcție de vârsta persoanei și sunt stabilite pentru a corespunde normelor europene privind securitatea documentelor de identitate. Acestea sunt:

Pentru persoanele cu vârsta între 14 și 18 ani, cartea de identitate este valabilă pentru 4 ani. Acest termen mai scurt reflectă schimbările rapide în aparența fizică a tinerilor, care pot necesita actualizarea documentului mai frecvent.

Pentru persoanele cu vârsta între 18 și 25 de ani, termenul de valabilitate crește la 7 ani. Această modificare corespunde unei perioade mai stabile din viața adulților tineri, în care schimbările majore în aspectul fizic sunt mai puțin frecvente.

Pentru persoanele cu vârsta de peste 25 de ani, cărțile de identitate emise după 2 august 2021 au un termen de valabilitate prelungit până la 3 august 2031, conform Regulamentului (UE) nr. 2019/1157. Acest regulament european are drept scop creșterea securității documentelor de identitate în spațiul Uniunii Europene și unificarea standardelor pentru cetățenii UE.

Când dispar actualele cărți de identitate

Cărțile de identitate emise anterior intrării în vigoare a regulamentului european rămân valide până la data expirării menționată pe document, dar nu mai târziu de 3 august 2031.

Asta înseamnă că cetățenii pot utiliza actualele cărți de identitate ca documente de călătorie și identificare până la acea dată, însă, ulterior, vor trebui să solicite noile documente conforme cu standardele europene.

În anumite situații, cetățenii români pot solicita carte de identitate provizorie, valabilă pentru 1 an. Acest document temporar este eliberat în cazurile în care persoana nu dispune de toate actele necesare pentru obținerea unei cărți de identitate definitive sau pentru cetățenii cu domiciliul în străinătate care locuiesc temporar în România.

Chiar dacă are o valabilitate redusă, cartea provizorie permite rezolvarea situațiilor urgente și necesită reînnoire după expirare.

Există obligații legale clare privind solicitarea și reînnoirea cărților de identitate în România. La împlinirea vârstei de 14 ani, cetățenii români sunt obligați să solicite eliberarea primei cărți de identitate în termen de 15 zile.

În cazul expirării documentului, legea prevede că cetățenii trebuie să solicite eliberarea unui nou act de identitate cu cel mult 180 de zile, dar nu mai puțin de 15 zile înainte de expirarea termenului de valabilitate al documentului curent.

Astfel, potrivit unui Ordin UE, se schimbă cărțile de identitate în România, cărțile de identitate emise anterior intrării în vigoare a regulamentului european rămânând valide până la data expirării menționată pe document, dar nu mai târziu de 3 august 2031.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Cine e Albert NBN, trapperul cu 6 clase care a înjurat România la Beach, Please. Concertul său a scandalizat întreaga țară
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Insula Iubirii 2025. Casting ispite feminine în AntenaPLAY. Cine sunt tinerele care și-au dorit să facă parte din show
Playtech.ro
Ce a făcut Mirabela Grădinaru cât timp Nicușor Dan a plecat la Milano singur cu fiica. A avut si ea propria escapadă. Gestul ei a surprins pe toată lumea
observatornews.ro
Când ar putea creşte din nou salariile şi pensiile. Anunţul ministrului Tanczos Barna
Playsport.ro
Când semnalizarea în trafic înseamnă că ai prioritate, ceilalți șoferi sunt obligați să te lase în față în România
Evz.ro
Vicepremierul Anastasiu ne dă vești proaste: Nu scăpăm până în 2026
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Simona Halep a încălcat regulile familiei și a trecut un prag interzis în cultura machedonilor
Playtech.ro
Acte necesare alocație copil. Ce sumă primești lunar, pe ce dată intră banii pe card
Dailybusiness.ro
Autostrăzile A7 și A8, scoase din PNRR. Guvernul caută urgent finanțare alternativă
RomaniaTV
Imagini COLOSALE de la nunta anului în România. Cine sunt miliardarii care şi-au unit fastuos destinele
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Simona Gherghe e în culmea fericirii! Nu a mai avut răbdare și le-a dat marea VESTE fanilor! Yuhuuuu! Felicitări! ❤️
redactia.ro
Imagini de coșmar! Un tânăr grav rănit la Beach Please după ce a fost împins în public chiar de artistul lui preferat
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
16 iulie 2025
16 iulie 2025