Se schimbă ambalajele alimentare! Producătorii de sticle de plastic și ambalaje alimentare din Uniunea Europeană se confruntă cu reguli stricte. Vor avea de respectat o lege nouă de la 1 ianuarie 2025. Iată ce va fi interzis în România și în UE.
Se schimbă ambalajele alimentare!
De la 1 ianuarie 2025, producătorii de sticle de plastic și ambalaje alimentare din Uniunea Europeană vor avea de respectat o nouă lege. Aceasta prevede eliminarea substanțelor chimice dăunătoare din ambalaje, în special a bisfenolului A (BPA).
BPA va fi interzis în ambalajele care intră în contact cu alimentele. Această interdicție vizează mai multe tipuri de ambalaje: conserve, sticle de băut și ambalaje din plastic. BPA este un compus chimic considerat un „perturbator endocrin”, o substanță care poate imita hormonii din organism și poate provoca diverse probleme de sănătate.
Bisfenolul A (BPA) este o substanță chimică folosită la fabricarea anumitor tipuri de plastic și rășini. Aceste materiale se găsesc des în recipiente pentru alimente, cum ar fi sticlele de apă, caserolele din plastic și învelișul din interiorul conservelor.
Cert este că, de la 1 ianuarie 2025, ambalajele alimentare, sticlele și alte recipiente nu trebuie să mai conțină bisfenolul A.
Ce pot face cetățenii cu ambalajele care nu se primesc la aparatele SGR
Sistemul Garanție – Returnare dă roade în România. Cetățenii primesc 50 de bani pentru fiecare sticlă pe care o aduc la aparatele de reciclare, cu condiția ca ambalajele să fie marcate SGR. Cu toate acestea, există ambalaje care sunt respinse de aparatele de colectare. Este cazul sticlelor de ulei, de iaurt, sticlelor de balsam, de detergent sau borcanele. Mulți români le aruncă, dar și aceste ambalaje pot fi duse la centre speciale de reciclare. Aceste ambalaje respinse de aparatele SGR pot fi duse în centrele de reciclare a diferitelor materiale, cum sunt cele de reciclare a cartonului, a poliesterului și a celorlalte materiale.
Românii speră că autoritățile vor găsi soluții pentru a putea beneficia de garanție și în cazul ambalajelor care acum sunt respinse de aparatele de colectare. Vestea bună este că din 2025, garanția pentru sticlele reciclate s-ar putea majora la 1 leu. Dacă se observă o scădere a procentului de reciclare, autoritățile din România vor lua măsuri pentru a stimula cetățenii să recicleze mai mult, oferind o recompensă mai mare. O altă măsură luată în calcul va fi extinderea rețelei de puncte de reciclare, pentru a reducere cozile și a facilita un proces mai rapid de returnare a sticlelor și ambalajelor.
De anul viitor, românii vor fi obligați să colecteze și hainele vechi. Producătorii de textile susțin că vor avea cheltuieli mult mai mari cu colectarea, reutilizarea și reciclarea materialelor textile. Prin urmare, prețul hainelor va crește. Rămâne de văzut ce măsuri vor fi luate anul viitor și pentru ambalajele care acum sunt respinse de aparatele de reciclare. Românii pot duce ambalajele care sunt respinse de centrele de colectare SGR la centre speciale, însă nu vor primi o garanție, cum este cea de 50 de bani pentru sticlele marcate.
Tot de la 1 ianuarie 2025, ambalajele alimentare vor fi schimbate. Acestea nu trebuie să mai conțină bisfenolul A (BPA), o substanță care poate provoca probleme de sănătate.