Prima pagină » Economic Local » Se repetă situația din anul 2022, pentru fermierii din Iași! Primesc între 300 și 1.000 de lei la hectar, în funcție de gradul de calamitate a culturii
Se repetă situația din anul 2022, pentru fermierii din Iași! Primesc între 300 și 1.000 de lei la hectar, în funcție de gradul de calamitate a culturii

Se repetă situația din anul 2022, pentru fermierii din Iași! Primesc între 300 și 1.000 de lei la hectar, în funcție de gradul de calamitate a culturii

06 nov. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Fermierii din Iași primesc un ajutor financiar între 300 și 1.000 de lei, la hectar, în funcție de gradul de calamitate a culturii. Agricultorii spun că ar fi primit mai mulți bani dacă nu ar fi durat atât de mult aprobarea ordinului privind ajutoarele financiare pentru culturile calamitate de secetă. Situația a fost la fel și în anul 2022, când s-au acordat 335 de lei la hectar

Fermierii din Iași primesc un ajutor financiar între 300 și 1.000 de lei la hectar, în funcție de gradul de calamitate a culturii. Banii se acordă pentru culturile înființate în toamna anului 2023 și în această primăvară.

„La noi în fermă avem calamități la culturile afectate de secetă, cam 50 la sută. La grâu am avut pierderi, am scos doar câteva tone la hectar. S-a discutat mult și s-a stabilit ca procesul verbal și suprafața calamitată să se ia după statistica din ultimii 5 ani a producției. Am transmis adrese la Minister (n.r. – Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale) că nu e în regulă, în cele din urmă s-a modificat. Ministrul Barbu (n.r. – Florin Barbu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale) a spus că fiecare hectar va primi 1.000 de lei, dar nu este complet adevărat. Dacă un hectar e calamitat în proporție de 50 la sută, primim 500 de lei, iar dacă e calamitat în proporție de 70 la sută, primim 700 de lei”, spune Cristian Stoica, fermier din comuna Gropnița, din Iași.

Aceștia au fost în unele situații dificile, cum e cea din anul 2022, când fermierii din Iași au fost la un pas să piardă banii.

„Pe un proces verbal scrie recoltat, la unele culturi, așa cum este cazul meu sau al altor fermieri. Așa am pățit în 2022, când am mers la domnul Daea (n.r. – Petre Daea, fostul ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale) și s-a supărat dumnealui. Dar i-am arătat documentele, că în județul Iași, 70 la sută din documente erau procese verbale cu «recoltat», și atunci s-au schimbat lucrurile, ne-au inclus și pe noi ca beneficiari ai ajutorului financiar pentru culturile calamitate de secetă. Așa s-a întâmplat și anul acesta. Până s-a aprobat ordinul privind despăgubirile de secetă, noi am recoltat. Deci, pe procesul verbal scrie «recoltat», încheiat de comisia de verificare a culturilor calamitate, iar asta înseamnă că nu primim banii. În situația mea sunt mulți fermieri. Sperăm că vom primi banii până la alegeri, așa cum am primit promisiuni. Oricum, e foarte mic sprijinul financiar”, mai spune Cristian Stoica.

Agricultorii sunt nemulțumiți de sumele primite de la stat

Fermierii din Iași susțin faptul că sunt păcăliți cu sume mari, însă, în realitate, primesc foarte puțin bani.

„Noi avem culturi calamitate în proporție de 30 la sută. Avem 50 de hectare, calculul e simplu. Primim 300 de lei pentru fiecare hectar, deci o să avem 15.000 de lei. Noi am cheltuit triplu pentru această suprafață sau chiar mai mult. Niciodată nu a acordat statul o sumă destul de mare încât să acopere toate pierderile noastre. Dar când e de luat taxe și impozite de la noi, imediat se iau banii”, susține Iulian Vintilă, fermier din Iași.

În anul 2022 s-au acordat 335 de lei la hectar, pentru culturile de primăvară.

S-a terminat perioada de depunere a cererilor

Perioada de depunere a cererilor a fost între 16 și 29 octombrie 2024. Fermierii din Iași au solicitat despăgubirile de secetă printr-o cerere depusă la Direcția Agricolă Iași. Instituția a centralizat datele, fiind depuse 3.000 de cereri. Printre cele mai afectate comune de secetă se numără Șipote, Andrieșeni, Vlădeni. Cele mai afectate culturi de secetă sunt cele de porumb și floarea-soarelui. Ajutorul de stat sub formă de grant este în cuantum de 1.000 lei/ha și se acordă pentru suprafața calamitată cu grad de calamitare mai mare de 30 la sută și până la sută la sută inclusiv, prevăzută în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor.

Sumele totale care se pot acorda unui beneficiar se stabilesc prin înmulțirea grantului de 1.000 de lei cu suprafața calamitată prevăzută în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor la culturi agricole.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`