Prima pagină » Economic Local » Se repetă situația de anul trecut! Fermierii din Iași sunt nemulțumiți de prețurile extrem de mici la cereale, din cauza importurilor din Ucraina. „E mai grav decât seceta”
Se repetă situația de anul trecut! Fermierii din Iași sunt nemulțumiți de prețurile extrem de mici la cereale, din cauza importurilor din Ucraina. „E mai grav decât seceta”

Se repetă situația de anul trecut! Fermierii din Iași sunt nemulțumiți de prețurile extrem de mici la cereale, din cauza importurilor din Ucraina. „E mai grav decât seceta”

19 aug. 2023, 02:00, 7 ,
Raluca COSTIN în Economic Local

Fermierii din Iași sunt nemulțumiți că situația din agricultură se repetă și se tem că anul acesta vor avea pierderi mai mari ca în 2022. Importurile de cereale din Ucraina au generat prețuri foarte mici la produsele românești, situație alarmantă. Fermierii susțin că nici seceta nu este atât de gravă comparativ cu prețurile foarte mici de pe piața cerealelor

Fermierii din Iași susțin că situația de pe piața cerealelor este mai gravă față de cea de anul trecut, iar seceta face din nou ravagii în ferme. Aceștia spun că au preconizat această situație, dar nu au fost băgați în seamă.

„Noi am spus mereu ce credem, care este realitatea, dar nimeni nu ne bagă în seamă. Probabil se dorește falimentarea unora dintre noi, pentru că altfel nu îmi explic de ce să accepți, ca Minister al Agriculturii, ca țară, atâtea tâmpenii. Prețurile sunt bătaie de joc, secetă aveam de atâția ani, irigații nu sunt”, susține Mihai P., fermier din Iași.

Cele mai grave probleme sunt la porumb și floarea-soarelui. Prețurile la cereale au scăzut la jumătate față de anul trecut.

„Porumbul este afectat în proporție de 50 la sută, floarea-soarelui este compromisă în proporție de 70 la sută. Mai grav decât seceta este faptul că sunt prețuri la cereale mai mici ca anul trecut din cauza importurilor din Ucraina. Grâul, în 2022, era 1,65 lei kilogramul, acum e 0,85 lei kilogramul.

La rapiță era 3,6 lei kilogramul anul trecut, iar acum e 1,8 lei kilogramul. În port sunt cozi mari, costul de transport s-a dublat de la 100 la 200 de lei tona. Grindeanu (n.r. – Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor) a promis că dublează volumul de cereale”, susține Cezar Musteață, fermier care exploatează câteva sute de hectare de teren agricol.

Fermierii din Iași sunt nemulțumiți de prețurile mici la cereale

Lipsa precipitațiilor din ultima perioadă va afecta negativ toate culturile agricole: floarea-soarelui, porumb, soia, înființate în primăvara anului 2023, atât cantitativ, cât și calitativ. La această dată, culturile agricole suferă din cauza evapotranspirației cu efect direct asupra boabelor care nu o să mai fie în parametri, în ceea ce privește greutatea hectolitrică, apărând fenomenul de șiștăvire (n.r. – uscarea boabelor).

„Pierderile pe care le estimăm la această dată sunt de peste 35 la sută în unele ferme, iar unde culturile s-au semănat târziu, pierderile pot fi de peste 50 la sută”, susține Ion Notingar, fermier din Iași cu o exploatație de peste 400 de hectare.

Scandalul cerealelor din Ucraina a început în anul 2022, când portul Constanța a fost blocat de TIR-urile cu produse din această țară, fermierii au susținut că în supermarketuri sunt produse de slabă calitate, provenite din Ucraina, iar situația se repetă, deși aceștia au tras un semnal  de alarmă de anul trecut.

Cele mai multe TIR-uri din portul Constanța sunt cu cerealele ucrainene

Datele Autorităţii Portuare Constanţa arată că 8,1 milioane de tone de cereale ucrainene au părăsit portul românesc în primele şapte luni ale anului, faţă de 7,5 milioane de tone la sfârşitul lunii iunie, ceea ce arată că în iulie au fost expediate 0,6 milioane de tone. Cerealele ucrainene concurează însă pentru spaţiu în portul Constanţa, care se ocupă, în mod tradiţional, de exporturile de recolte ale României şi de cele ale vecinilor săi fără ieşire la mare, inclusiv Ungaria și Serbia.

Cerealele ucrainene au reprezentat aproape 43 la sută din volumul total de exporturi trimise prin portul Constanţa. Prin porturile ucrainene de la Dunăre erau trimise aproximativ un sfert din exporturile de cereale ale Ucrainei înainte ca Rusia să se retragă din acordul de la Marea Neagră, susţinut de ONU. De atunci, porturile sale dunărene au devenit principala rută de ieşire, cerealele fiind trimise pe baraje către portul românesc, pentru a fi expediate mai departe.

La începutul acestei luni, ministrul român al Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că România şi-a propus să dubleze capacitatea lunară de tranzit a cerealelor la 4 milioane de tone în următoarele luni. Diferite proiecte pentru infrastructura de legătură, finanţate de UE, sunt în curs de desfăşurare în România, Ucraina şi Republica Moldova.

Astfel, fermierii din Iași sunt nemulțumiți de prețurile extrem de mici la cereale, din cauza importurilor din Ucraina, și se tem că vor rămâne cu grânele în hambare.

Comentarii
  • V-ati invatat cu ajutor de la ue? Si cu preturi si profituri f mari? Cat dati pe un ha arendat ? Aud? …Nici macar subventia pe care o luati de la ue nu o dati ! Asa-i ?

  • Vreti doar ajutoare: de secetă cand ploua, de grindină cand e soare afara, de aia, de cealaltă. Rusine! Cați dați pe ha arendat de la oameni? Profitorilor !

    Gata! Ajunge cu nesâmțirea ,, agricultorilor” autohtoni. Daca era după mintea âstora, acum grâul ajungeal la 10 kg. Ei tot urcau pretul. Bine le face Ucraina, daca nu era graul si semintele de floarea soarelui din aceasta tara…făina de grau ajungea la 10 lei /500g si uleiul dispărea de la raft.

    Numai zic de ulei, fara semintele din Ucraina…plateam ăstora din tara noastra preturi de 3X decât în afara.

    In timp ce in Spania uleiul era 4 lei/litrul(0.90 eurocenți)…la noi in magazine era ….atentie 15 lei litru, unisolul a ajuns la raft 18 lei litrul. Bai!

  • Concurenta tata…… concurenta.

  • Pina nu intrati cu tractoarele peste criminalul tradator KKKlaus sluga imputita a asasinilor jewmerloci nu o sa se rezolve nimik. Criminalul de neamt imputit ne vrea in razboi cu orice pret!!!!

  • Romanul este bun si rabdator pana pune mana pe topor

    SUKA UCRAINA! Jos slugoiul iohanis si toti tradatorii de la guvernare!!! Romanul este bun si rabdator pana pune mana pe topor!Jos PNL, PSD! Vom ajunge si la Casa Poporului daca asa vor ei.

  • Gata cu nesimțirea , câștigați și voi mai puțin

  • Piata fixeaza pretul. Daca nu stiti decat sa incasati tot felul de bonusuri ca sa va cumparati masini case si vacante suportati .Vreti 5 lei pe kg de grau? Sa vad si eu ce impozite si TVA ati platit pana acum statului roman.0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 septembrie 2024
27 septembrie 2024