Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat că va reduce numărul directorilor Romsilva în urma procesului de reorganizare. Ce se întâmplă cu Direcția Silvică Iași în acest proces de reorganizare? Ministrul își dorește ca, din cei 121 de directori pe care îi are în prezent Romsilva, să rămână în funcție numai 17, cu mandate pe 5 ani. Astfel, unele Direcții vecine vor fi unite într-una singură
Gabriel Doncean, director al Directiei Silvice Iași, speră că Iașul nu va fi pe lista direcțiilor care vor fi reorganizate.
„Hotărârea de Guvern a intrat în dezbatere și poate suferi modificări majore. Sperăm ca Direcția Silvică Iași să rămână ca centru, pentru că are rezultate și se face silvicultură. Dacă vă uitați la varianta de reorganizare a Direcțiilor Silvice propusă de Romsilva, sunt Direcții, cum este cea de la Iași, care nu va fi reorganizată. Noi avem în derulare multe proiecte, am fost mereu implicați în absorbția de fonduri. Nu cred că voi fi schimbat din funcția de director dacă nu vom fi reorganizați. Vedem ce se întâmplă”, susține Gabriel Doncean, director al Direcției Silvice Iași.
Ce se întâmplă cu Direcția Silvică Iași în procesul de reorganizare a Romsilva?
În schema propusă de ministrul Mircea Fechet, din 121 de directori ar trebui să rămână aproximativ 17, iar fiecare dintre acești directori va avea un mandat de 5 ani, cu contract bine stabilit, cu indicatori de performanță, pe care, dacă nu îi va îndeplini, va fi revocat din funcție. De asemenea, fiecare Direcție Silvică nu va avea în administrare mai mult de 200.000 de hectare, dar va fi luată în considerare și o compensare, în funcție de Direcție, dacă este la munte sau la câmpie. Direcția Silvică din Iași administrează o suprafață de fond forestier de 64.290 de hectare. Proprietarii de păduri din Iași, respectiv persoane fizice, juridice, primării, biserici și mănăstiri, administrează în jur de 32.000 de hectare. Reprezentanții instituției au atras atenția, în repetate rânduri, asupra pericolului izbucnirii unor incendii de vegetație în pădurile din Iași.
Ce obligații au Direcțiile Silvice după reorganizare?
Ministrul Mediului își doreste ca, în procesul de reorganizare a Romsilva, cele 22 de administrații ale Parcurilor Naționale să se unească și să aibă un singur director. De asemenea, prin proiectul de reorganizare se dorește aplicarea principiului eficienței pentru toate subunitățile, ocoalele silvice sau alte subunități cu activități conexe (secții pentru exploatarea lemnului, secții pentru întreținerea și repararea drumurilor forestiere și a căilor ferate forestiere, pepiniere silvice, centre pentru creșterea și valorificarea vânatului, salmonicultură și piscicultură sau centre pentru valorificarea produselor nelemnoase din fondul forestier național). Se vor aplica măsuri privind profesionalizarea și responsabilizarea administrării bunurilor publice din portofoliul Romsilva, cu accent pe transparență, sustenabilitate financiară și predictibilitate, iar activitatea silvo-turistică a Romsilva va fi realizată prin intermediul Complexului Silva, ca unic gestionar al resurselor imobiliare (cabane), care va asigura un standard înalt de calitate în serviciile oferite turiștilor, dar și păstrarea caracterului public și accesibil al infrastructurii silvo-turistice.
De asemenea, parcul auto și utilajele Regiei vor fi gestionate printr-o aplicație informatică de management al flotei auto, care include, obligatoriu, monitorizarea GPS și sonde litrometrice pentru controlul consumului de combustibil. În ceea ce privește cabalinele din patrimoniul Romsilva, acestea vor fi păstrate. În județul Iași, există singura fermă de creștere a mistreților, în comuna Sinești, denumită Complexul de creștere a mistreților „Gheorghițoaia”. Rămâne de văzut care va fi rezultatul reorganizării Romsilva și ce se va întâmpla cu Direcția Silvică Iași.
Ar fi păcat ca actualul director Doncean G.sa fie schimbat, fiindcă este un f. bun profesionist și o persoană deosebită.