Statuia Independenței din municipiul Iași va fi reabilitată. Statuia din zona centrală a municipiului va intra într-un proces de reabilitare pentru o perioadă de 14 luni, proiectul urmând a fi aprobat de Consiliul Local. Primăria Iași va aloca circa 2,3 milioane de lei pentru a reface monumentul ridicat în anii regimului comunist
Unul dintre cele mai cunoscute monumente din municipiul Iași va intra într-un proces de reabilitare. Primăria Iași va aloca fonduri pentru a reface Statuia Independenței din zona centrală a orașului, proiect care va fi avizat de plenul Consiliului Local în cadrul ședinței ordinare ce va avea loc vineri, 26 noiembrie 2021. Deși a fost realizat în urmă cu patru decenii, monumentul Statuii Independenței din fața Policlinicii Mari a fost trecut pe lista monumentelor istorice din județul Iași.
Monumentul se află într-un stadiu avansat de degradare și are nevoie urgentă de reabilitare. În aceste condiții, Primăria Iași a decis să aloce fondurile necesare pentru reabilitarea monumentului din zona centrală a municipiului. Primăria are în plan și o serie de schimbări în traficul rutier din zona Statuii.
Statuia Independenței din Iași va fi reabilitată
În proiectul de hotărâre inițiat de Primăria Iași se arată și cum a fost realizată lucrarea amplasată pe bulevardul Independenței din zona centrală a municipiului. În anul 1975 s-a organizat la Casa Scânteii din București un concurs național pentru ridicarea a șapte monumente care urmau să aniverseze împlinirea a 100 de ani de la proclamarea Independenței României (1877), printre care și cel de la Iași.
„Este un monument comemorativ ridicat pentru sărbătorirea a 100 de ani de la terminarea Războiului de Independență din anii 1877-1878. Este creația sculptorilor Gabriela Manole Adoc și Gheorghe Adoc, unde doamna este autoarea statuii, iar domnul este autorul basoreliefului. Monumentul a fost realizat în perioada iunie 1978- octombrie 1979. Statuia este turnată din bronz, în tronsoane a câte 2,5 metri înălțime la Combinatul Fondului Plastic- București. Basoreliefurile sunt realizate la Atelierele Nicolina din Iași”, se arată în proiectul de hotărâre ce va fi avizat de municipalitate.
Proiect greșit lângă Statuia Independenței din centrul orașului
Inițial, monumentul trebuia să reprezinte un personaj simbolic, de natură feminină, care să întruchipeze independența, dar ulterior s-a decis ca soclul să fie ornat și cu o suită de basoreliefuri reprezentative pentru momentul Independenței. În anul 2017 a fost realizată expertiza tehnică a monumentului istoric, proiect derulat de societatea Recons Inject SRL. Culmea, în anul 2019, în jurul statuii au fost montate unele pavele, însă acestea nu corespund cerințelor. Astfel, pavelele vor fi înlocuite cu altele noi.
„Conform expertizei tehnice a monumentului, nu au fost observate degradări de ordin structural care să pericliteze sistemul constructiv. Din evaluarea calitativă se afirmă că elementele structurale din alcătuire îndeplinesc cerințele de rezistență și stabilitate (…) Pe anumite zone, monumentul este atacat biologic și prezintă diverse forme de degradare: fisuri, clivaje, exfolieri, elemente lipsă, desprinderi”, se mai arată în documentația care stă la baza inițierii proiectului.
Ulterior, lângă Statuia Independenței din zona centrală, va fi montat și un sistem de iluminat arhitectural, pentru punerea în valoare a monumentului.