Prima pagină » Local » Se reface Piața Unirii din Iași! Principala zonă de promenadă a municipiului arată ca după război- GALERIE FOTO

Se reface Piața Unirii din Iași! Principala zonă de promenadă a municipiului arată ca după război- GALERIE FOTO

08 feb. 2022, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Piața Unirii din Iași va fi reabilitată integral. Primăria a prins fonduri în proiectul de buget pe anul 2022 pentru proiectarea lucrărilor de reabilitare și modernizare a zonei din municipiul Iași

Primăria Iași va reabilita spațiul din Piața Unirii. Municipalitatea a prins în proiectul de buget pe anul 2022 circa 210 mii de lei pentru proiectarea lucrărilor de pe esplanada din Piața Unirii. Conform studiului de fezabilitate, lucrările de reabilitare cuprind înlocuirea mozaicului, reabilitarea spațiilor verzi, a fântânilor, dar și refacerea scărilor de la pasaj subteran. În proiectul de buget este inclusă documentația de avizare a lucrărilor de intervenție pentru reabilitarea și modernizarea zonei din Piața Unirii. Bugetul cuprinde și proiectarea, suma alocată fiind de 200 de mii de lei.

Primăria reface Piața Unirii din municipiul Iași

Piața Unirii este amplasată pe o suprafață de teren de 12.010 metri pătrați. Primăria vrea să refacă pavimentul, să reabiliteze mozaicurile și să întocmească un ansamblu unitar al spațiilor de circulație. În proiectul de reabilitare va fi inclusă și statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

”Se va avea în vedere reabilitarea pavajelor, a mozaicurilor, spațiilor verzi și fântânilor existente pe amplasament. Totodată, se va acorda o atenție deosebită ansamblului statuar reprezentat de statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, asigurându-se o integrare arhitecturală unitară între acestea pe întreg arealul. Se va acorda o atenție deosebită celor trei mozaicuri inserate în paviment, efectuându-se o analiză detaliată a stării în care se află și a naturii materialelor din care sunt executate. Acolo unde este nevoie se va prevedea consolidarea acestora”, se arată în documentația de atribuire.

Pasajul din Piața Unirii, construit în anii ’70, a fost reabilitat în baza unui proiect finalizat în 2015. Totuși, în ultimii ani, pasajul din Piața Unirii s-a degradat constant.

Piața Unirii, construită în anii ’60 de regimul comunist

Piața Unirii a fost proiectată în anul 1961, moment în care au contribuit arhitecții Gheorghe Hussar, Rodica Grozea și Horia Hudiță.

”Pavajul pieței prezintă mozaicuri din anii 1960, care imortalizează teme ale propagandei comuniste precum: agricultura (figurată prin tractoare, culturi agricole, spice de grâu), natura (brad, mistreț, cerb), industria (fabrici, macarale, roți zimțate, rulmenți, chimie), pacea (olimpiada, porumbeii și atomul), artele (filmul, muzica, teatrul), istoria (capul de bour și acvile, simbolul Unirii Moldovei și Țării Românești), alături de alte motive tradiționale”, se arată în documentație.

Piața Unirii din Iași a fost reabilitată ultima dată în mandatul fostului primar Gheorghe Nichita.

”După ultima reabilitare a Pieței Unirii, a fost introdus și un mozaic ce reprezintă steagul Uniunii Europene. Scena din marmură policromă din centrul pieței reprezintă legenda întemeierii Moldovei de către Dragoș Vodă, prin scena vânătorii bourului”, se arată în caietul de sarcini a procedurii.

Se extinde pietonalul din centrul municipiului Iași

În proiectul de buget pe anul 2022 apare și alocarea a 100 de mii de lei pentru realizarea unei documentații privind extinderea zonei pietonale din centrul Iașului. Proiectul va cuprinde zona dintre Palatul Culturii până în Piața Unirii din Iași, dar și străzile adiacente. În plus, municipalitatea vrea să interzică și traficul rutier din zona centrală a orașului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
10 august 2024
10 august 2024