Depoul de tramvaie din cartierul Dacia va fi refăcut integral. Primăria Iași a lansat un proiect cu o valoare de circa 30 de milioane de euro pentru modernizarea depoului vechi de 4 decenii. Investiția ar urma să fie finanțată prin fonduri europene sau în baza unui împrumut extern
Primăria Iași a lansat studiul de prefezabilitate în ceea ce privește modernizarea depoului de tramvaie din cartierul Dacia. Proiectul va avea o durată de 22 de luni, valoarea totală a investiției fiind de 151,5 milioane de lei (31 de milioane de euro). Din această sumă, circa 81 de milioane de lei (16,5 milioane de euro) sunt alocate pentru lucrările aferente proiectului de modernizare a depoului de tramvaie din cartierul Dacia. Studiul de prefezabilitate pentru modernizarea depoului de tramvaie din cartierul Dacia va sta la baza proiectului derulat de municipalitatea ieșeană. Autoritățile speră să obțină finanțare prin fonduri europene pentru a derula proiectul de la marginea orașului.
„Finanțarea obiectivului de investiții se realizează prin contractarea unui credit BERD și prin fonduri externe nerambursabile, prin programele PNRR, POR. Sumele pot proveni și de la bugetul local în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor publice aprobate potrivit legii”, se arată în proiectul de hotărâre.
Modernizarea depoului va cădea în sarcina Primăriei Iași, Compania de Transport Public având un buget separat.
Iată cum va arăta noul depou de tramvaie din Dacia
Conform documentației, proiectul cuprinde sistematizarea terenului pe o suprafață de 54.909 metri pătrați, dar și lucrări de intervenții la drumuri, trotuare și la platforma de cale de rulare pe o suprafață de 26.984 de metri pătrați. Vor mai fi realizate și o serie de platforme tehnologice. În plus, pe o suprafață de 9.912 metri liniari va fi realizată o infrastructură specializată pentru cale de rulare a tramvaielor, dar și pentru troleibuze. Proiectul include și lucrări de intervenție la podul din zonă, pe o suprafață de 422 de metri pătrați. Alte lucrări de construcții industriale și edilitare vor fi realizate pe o suprafață de 19.908 metri pătrați.
De asemenea, alte lucrări de construcții și instalații rețele interioare vor fi realizate pe o suprafață de 9.024 de metri liniari. Vor mai fi realizate și unele puțuri pentru apă, iar pe o suprafață de 1.027 de metri liniari vor mai fi realizate și lucrări de împrejmuiri antiefracție în incinta depoului. Conform proiectului, pe 17.590 de metri pătrați vor fi amenajate și unele zone verzi. Modernizarea depoului a fost depusă și prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Depou pentru autobuze electrice în Iași
Conform proiectului de hotărâre, depoul din Dacia și-a depășit durata de viață și are nevoie urgentă de modernizare.
„În proiectul de realizare a depoului și mobilarea parcelei, care s-a realizat în anul 1980, se poate observa o dispersare a funcțiunilor în interiorul incintei pe baza criteriilor și normelor de exploatare a unui depou specifice acelei perioade și materialului rulant aferent. Eficiența energetică și performanța în exploatare nu au reprezentat criterii în acea perioadă, ceea ce a condus la realizarea mobilării actuale a depoului Dacia”, se arată în studiul de prefezabilitate.
În plus, depoul din cartierul Dacia va găzdui și noile autobuze electrice ce vor fi achiziționate de municipalitate cu fonduri europene. Este vorba despre 44 de autobuze electrice ce vor ajunge în Iași.
„Soluția optimă de modernizare a depoului pentru vehiculele – tramvaie – autobuze electrice, este un criteriu de necesitate și de eliminare a riscului de mobilitate durabilă. Va apărea o intersecție de fluxuri între cele două moduri de transport, ceea ce face imposibilă exploatarea în condiții de siguranță a depoului”, se mai arată în proiect.
Vezi Aici studiul de prefezabilitate pentru modernizarea depoului din cartierul Dacia