Astăzi, 8 noiembrie, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), a decis prelungirea stării de alertă pentru 30 de zile pe teritoriul României.
Prin aprobarea Hotărârii nr. 101, a fost decisă și lista de restricții valabilă pe întreaga perioadă a stării de alertă.
CNSU prelungește starea de alertă în România. Ce restricții sunt valabile
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat astăzi, 8 noiembrie, prelungirea stării de alertă pentru o perioadă de 30 de zile. Astfel că, odată cu aceasta au fost analizate și aprobate și restricțiile valabile și aplicate pentru această perioadă. În lista oficială publicată de CNSU, se arată faptul că se păstrează obligativitatea purtării măștii de protecție atât în spațiile publice deschise cât și închise.
De asemenea, circulație a persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 22.00 – 5. 00, rămâne interzisă, exceptând fiind anumite cazuri. În privința activităților HoReCa, este permisă capacitatea maximă de până la 50% a spațiului pentru intervalul orar 5.00 -21.00. De asemenea, au acces doar persoanele care au certificat verde valabil, eliberat pe baza vaccinului sau a dovezii trecerii prin boală.
Documentul privind prelungirea stării de alertă poate fi consultat AICI!
Măsurile care se impun odată cu prelungirea stării de alertă pot fi consultate AICI!
Participarea la spectacole doar pe baza certificatului verde
În ceea ce privește participarea șa spectacole, concerte, activități în cadrul cinematografelor fie că sunt organizate în interior sau în exterior, participarea publicului este permisă doar până la 30% din capacitatea cu purtarea măștii de protecție. De asemenea, pot participa doar cei care au certificat verde valabil generat de pe site prin care să ateste prezența vaccinului sau dovada trecerii prin boală.
Cât despre activitatea cultelor religioase, care se desfășoară fie în interior și/sau în afara lăcașurilor de cult, se va face doar cu respectarea măsurilor de protecție sanitară, ce au fost stabilite de comun acord din ministerul sănătății și ministerul afacerilor interne.
În ce condiții se desfășoară activitățile sportive
Privind condițiile în care se desfășoară activitățile sportive și recreative în aer liber, se menține interdicția, doar dacă nu participă un grup mai mare de 10 persoane care nu locuiesc împreună. Și în acest caz se propune ca participarea să fie permisă doar dacă persoanele prezintă certificat verde. Cât despre desfășurarea competițiilor sportive pe teritoriul României, fie că este vorba de spații închise, fie deschise, acestea au aprobarea doar dacă nu participă spectatori, în condițiile prevăzute de lege.
Evenimentele private sunt interzise
În data de 22 octombrie 2021, în cadrul unei ședințe avute pe tema adoptării noilor restricții împotriva COVID-19, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, ministrul Cseke Attila, a declarat faptul că având în vedere situația pandemică din țară, s-a luat hotărârea ca să fie interzise organizărea de evenimente private. De asemena, se menține obligativitatea purtării măştii de protecţie atât în spaţii închise, cât şi spaţii deschise, „fără excepţii”.
„Măsurile despre care discutăm – care evident trebuie aprobate prin hotărârea CNSU şi apoi şi prin hotărâre de guvern, respectiv într-o a treia etapă vor trebui transcrise în ordine de ministru pe anumite domenii – privesc interdicţia de circulaţie pe perioada nopţii, cu mici excepţii, care sunt legate în primul rând de cei care au certificat verde, respectiv de cazuri urgente care au mai fost de-a lungul timpului, legat de cazuri medicale, respectiv pentru cei care au locuri de muncă pe timpul nopţii şi trebuie să fie prezenţi la locul de muncă.
Se va propune interzicerea totală a evenimentelor private, a botezurilor, a nunţilor, indiferent de beneficiar, dacă pot să mă exprim aşa, adică aceste evenimente private vor fi interzise. Masca – obligatorie atât în spaţii închise, cât şi spaţii deschise, fără excepţii. De exemplu, acea excepţie care a existat ca într-un birou maxim 10 persoane pot sta împreună fără mască dacă sunt toţi vaccinaţi nu va mai exista, va fi doar pentru o singură persoană singură în birou”, a declarat ministrul.
Control la Iași în vederea respectării măsurilor de protecție
De asemenea, în data de 26 octombrie 2021, la Iași, au fost făcute mai multe controale privind respectarea măsurilor de protecție. Au fost compuse echipe mixte care au urmărit felulîn care sunt respectate măsurile privind prevenirea și combaterea pandemiei de COVID-19. Interesul acestora s-a manifestat în zonele aglomerate și de risc de infectare cu noul coronavirus din județul Iași. Aceste echipele au fost formate din reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Poliție Iași, Inspectoratului Teritorial de Muncă Iași, Inspectoratului Județean de Jandarmi Iași.