Prima pagină » Economic Local » Se prelungește sesiunea de primire a proiectelor pentru liceele agricole. Valoarea proiectului este de 650.000 de euro
Se prelungește sesiunea de primire a proiectelor pentru liceele agricole. Valoarea proiectului este de 650.000 de euro

Se prelungește sesiunea de primire a proiectelor pentru liceele agricole. Valoarea proiectului este de 650.000 de euro

23 nov. 2023, 02:00,
Raluca COSTIN, în Economic Local

Se prelungește sesiunea de primire a proiectelor pentru liceele agricole, astfel că potențialii beneficiari din Iași pot obține 650.000 de euro pentru fiecare plan eligibil la finanțare. Documentele se depun la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR)

S-a prelungit perioada de depunere a proiectelor pentru investiții în liceele agricole. În Iași sunt 3 astfel de instituții. În baza ordinului de ministru nr. 6.665/16.11.2023, Ministerul Educației, în calitate de coordonator de reforme și investiții finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prelungește perioada de depunere de proiecte în platforma PNRR pentru apelul PNRR/2023/C15/MEDU/I7 „Îmbunătățirea infrastructurii liceelor cu profil agricol” în cadrul Investiției 7: Transformarea liceelor agricole în centre de profesionalizare.

Noul termen-limită prevăzut pentru depunerea proiectelor este 22 decembrie 2023, ora 23:59. Măsura este coordonată de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, iar condițiile privind accesarea fondurilor europene au fost publicate pe site-ul instituției. Scopul noii linii de finanțare este creșterea atractivității învățământului profesional agricol prin finanțarea îmbunătățirii infrastructurii și dotării cu materiale didactice specifice pentru pregătirea viitorilor fermieri antreprenori și a salariaților în domeniile agriculturii și celor conexe.

Se prelungește sesiunea de primire a proiectelor pentru liceele agricole

Solicitanții eligibili care pot depune cererea de finanțare sunt unitățile de învățământ de stat de stat acreditate, de nivel liceal, profil tehnologic, cu peste 10 la sută clase cu profil agricol, inclusiv cele cu profil silvic care se regăsesc în lista unităților de învățământ eligibile, dar și unități administrativ teritoriale, la nivel de municipiu, oraș, comună. Alocarea financiară este de 43 de milioane de euro pentru liceele din toată țara.

Valoarea maximă a unui proiect eligibil este de 650.000 de euro, iar fiecare beneficiar poate depune un singur plan. Rata de finanțare acordată prin PNRR este de 100 la sută din valoarea cheltuielilor eligibile. Ținta asumată pentru această linie de finanțare este de minimum 57 de licee agricole la nivel național. Proiectele se depun online, prin platforma electronică dedicată PNRR: https://proiecte.pnrr.gov.ro/#/home. În această perioadă se depun cererile de finanțare în mai multe programe derulate de AFIR.

Noi sesiuni de depunere a proiectelor

Una dintre măsurile disponibile este cea pentru ieșenii afectați de secetă. Perioada de depunere a cererilor de finanțare este 2 octombrie – 15 decembrie 2023. Interesul pentru această măsură derulată de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale este mare din cauza pierderilor financiare ale fermierilor, generate de seceta de anul acesta. Fondurile disponibile sunt de peste 21 de milioane de euro.

 Alte fenomene climatice eligibile la finanțare sunt arșița, inundațiile, grindina, înghețul (timpuriu, de toamnă și de iarnă sau târziu, de primăvară), ploile torențiale sau ploile excesive și de lungă durată, furtuna, vijelia, uraganul sau tornada. De asemenea, se prelungește sesiunea de primire a proiectelor pentru liceele agricole.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *