Prima pagină » Economic Local » Se prelungește perioada de înscriere în schema HoReCa! Antreprenorii din Iași se mai pot înscrie în aplicație până la data de 26 iulie 2021. Au fost depuse 88 de cereri
Se prelungește perioada de înscriere în schema HoReCa! Antreprenorii din Iași se mai pot înscrie în aplicație până la data de 26 iulie 2021. Au fost depuse 88 de cereri

Se prelungește perioada de înscriere în schema HoReCa! Antreprenorii din Iași se mai pot înscrie în aplicație până la data de 26 iulie 2021. Au fost depuse 88 de cereri

21 iul. 2021, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Antreprenorii din Iași mai pot obține banii acordați în schema HoReCa până la data de 26 iulie 2021, ora 20:00. Perioada de înscriere a fost prelungită cu o săptămână, întrucât nu au fost absorbiți toți banii disponibili în program, respectiv 2,5 miliarde de lei

Antreprenorii din Iași se mai pot înscrie în schema HoReCa până la data de 26 iulie 2021. Înscrierile în cadrul schemei se vor realiza în două etape. Prima este crearea profilului, în care aplicanții vor înregistra cu semnătură electronică datele reprezentantului legal / împuternicitului. Înscrierile în cadrul schemei se vor realiza în două etape. Prima este crearea profilului, în care aplicanții vor înregistra cu semnătură electronică datele reprezentantului legal / împuternicitului. Beneficiarii care și-au creat deja un profil, cu user și parolă, în cadrul platformei, în vederea primirii unui ajutor de stat în baza Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 130/2020 (Măsurile 1, 2 sau 3-Covid), vor putea folosi respectivul profil în cadrul acestei scheme HoReCa. Patronii de cafenele, hoteluri, restaurante, pensiuni, agenții de turism, afectați de pandemia COVID-19, sunt potențialii beneficiari în cadrul programului derulat de Ministerul Economiei.

Antreprenorii din Iași cu afaceri în turism, organizare evenimente sau pensiuni se pot înscrie în schema HoReCa

Din cele 8.100 de firme înscrise în program, până în prezent, 88 sunt din Iași. Potrivit ordonanței de urgență 10/2021 și Legii 159/2021, în această schemă statul prevăzuse un număr maxim de 74.000 de firme, cu activități pe 13 coduri CAEN, care să poată fi finanțate. Astfel, după aproape 3 săptămâni de înscrieri, nu a fost absorbită nici măcar jumătate din suma disponibilă în acest program. Prin Legea de aprobare a OUG 10/2021, s-a introdus un al 13-lea cod CAEN în rândul beneficiarilor, respectiv 8230 – activități de organizare a expozițiilor, târgurilor și congreselor.

Aici sunt incluse organizarea, promovarea și/sau administrarea de evenimente, cum ar fi congrese, convenții, conferințe și întruniri, fie că includ sau nu administrarea și asigurarea personalului necesar pentru a opera facilitățile în care au loc aceste evenimente. Alți potențiali beneficiari în cadrul schemei HoReCa sunt ghizii de turism, pe codul CAEN 7990, agenții de turism licențiate care desfășoară activități conform codurilor CAEN 7911, 7912, 7990, structuri de primire turistice cu funcțiuni de cazare clasificate, care desfășoară activități conform codurilor CAEN 5510, 5520, 5530, 5590, structuri de alimentație, care desfășoară activități potrivit codurilor CAEN 5610, 5621, 5629, 5630.

Suma maximă ce poate fi obținută de o firmă, în schema HoReCa, este în valoare de 800.000 de euro

Ieșenii care vor obține banii în cadrul acestui program au obligația menținerii activității pentru care au obținut finanțare pentru cel puțin 6 luni sau 12 luni. Suma maximă ce poate fi obținută de o firmă din Iași este în valoare de 800.000 de euro, iar valoarea ajutorului financiar va fi de 20 la sută din valoarea rezultată din scăderea activității beneficiarului în anul 2020, comparativ cu anul 2019. Ca modalitate de atribuire a ajutoarelor, dacă valoarea însumată a cererilor de finanțare depășește creditul de angajament sau bugetar alocat pentru schemă, angajarea, respectiv plata către beneficiari, se va face proporțional, prin raportarea sumei aprobate pentru fiecare beneficiar la suma totală a cererilor de finanțare aprobate, potrivit noii OUG 10/2021.

Astfel, dacă volumul solicitărilor depășește bugetul alocat schemei, vor scădea și ajutoarele obținute individual. Un alt program prin intermediul căruia antreprenorii din Iași au reușit să obțină ajutoare financiare pentru a-și salva afacerile de la faliment este Măsura 2, prin intermediul căreia s-au plătit 101 milioane de lei, fiind semnate 345 de contracte.

Sute de ieșeni care munceau în hotelurile, restaurantele și cafenelele din Iași au rămas fără locurile de muncă

Pandemia COVID-19 a afectat domeniul HoReCa din Iași, sute de persoane fiind concediate anul trecut de patronii care nu au mai avut posibilități financiare să îi plătească. Statisticile arată că, de la debutul pandemiei, până în prezent au, fost concediați 2.600 de angajați. Din cauza pierderilor financiare de ordinul milioanelor de lei, numai la nivelul județului Iași patronii de hoteluri, restaurante și cafenele din Iași nu au reușit să acopere cheltuielile lunare și au fost nevoiți să reducă din personal, ori să închidă de tot afacerile. În acest an însă, în plin sezon, patronii din HoReCa se confruntă cu o lipsă acută de personal. Astfel, nu găsesc barmani, bucătari sau ospătari, anunțurile de angajare fiind disponibile de mai multe luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *