Prima pagină » Actualitate » Se pregătește „decapitarea“ lui Dan Barna din fruntea USR: „Vom face o analiză”

Se pregătește „decapitarea“ lui Dan Barna din fruntea USR: „Vom face o analiză”

07 dec. 2020, 09:02,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Rezultatul slab la alegerile parlamentare ar putea aduce „decapitarea“ lui Dan Barna din fruntea USR.

Din ce în ce mai multe voci cer demisia lui Dan Barna de la conducerea USR PLUS. Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR PLUS, a declarat că USR este un partid cu o democrație internă foarte diferită de a celelalte formațiuni politice, cu o viață tumultoasă, în care colegii își exprimă opinia. „Vom face o analiză”, a spus Moșteanu, subliniind totuși meritele lui Dan Barna, care a adus partidul la un scor dublu față de 2016.

„Va fi o analiză în partid. Sunt județe care au făcut o treabă foarte bună, altele mai puțin bună”, a spus Moșteanu. „Vom avea congres în câteva luni. Când fuziunea (cu PLUS) rămâne definitivă, avem trei luni să facem congres. Vom alege conducerea partidului, în fiecare filială, și nu vom mai avea copreședinți, birouri reunite, ci câte o singură structură, un singur președinte. E un moment în care partidul își va spune cuvântul”, a declarat Ionuț Moșteanu.

USR PLUS pregătită să susțină un guvern alături de liberali

Liderul USR PLUS a precizat că formațiunea politică pe care o reprezintă este pregătită să guverneze alături de PNL:

„USR PLUS este gata să meargă la guvernare. Așteptăm cifrele finale și începem discuții cu potențialii parteneri. PNL e prima opțiune și cu PNL vom discuta”, a spus Ionuț Moșteanu, care exclude discuții cu PSD și cu „mini-PSD-urile”, dar nu și cu UDMR.

„Vom sta la masă cu toți cei care vor să schimbe ceva în țară”, a menționat Ionuț Moșteanu.

Pun rezultat slab pe seama prezenței la vot

Purtătorul de cuvânt al USR PLUS consideră că prezența scăzută la vot – un record negativ – schimbă foarte mult rezultatul, iar formațiunea sa a reușit un scor mai bun la europarlamentarele din 2019.

„Atunci era foarte multă furie în societate, iar PSD a încerca să întoarcă România cu fața spre Est. Acum oamenii nu s-au mai mobilizat la vot pe de o parte din cauza pandemeiei, dar și pentru că s-au plictisit de politică și discursuri, fiecare fiind îngrijorat pentru sănătatea lui și a familiei, pentru afacerea lui și locul lui de muncă. Toată societatea s-a răcit și s-a radicalizat împotriva tuturor politicienilor. Acestea sunt circumstanțele. Mergem înainte și cred că vom putea crea această majoritate”, a zis Ionuț Moșteanu.

Premierul Ludovic Orban ,pus sub semnul întrebării

Întrebat dacă USR PLUS este dispus să construiască o majoritate în jurul lui Ludovic Orban ca premier, Moșteanu a spus: „Va fi o discuție. E prea devreme să spunem acum. Avem o propunere de premier, un program solid de guvernare. Ne așezăm la masă după ce avem cifrele finale. Țara trebuie guvernată, suntem parteneri loiali. (…) Ne pregătim de discuții formale cu PNL, UDMR, în zilele care urmează, cu toate cifrele pe masă”, a arătat liderul USR.

Întrebat dacă un partid care nu e pe primul loc are legitimitatea să ceară categoric premierul, Moșteanu a răspuns că au mai ofost cazuri când partidul care a câștigat alegerile n ua format majoritatea.

„E o discuție. Dacă ne uităm și la Constituție, președintele trebuie să discute cu partidele și să formeze o majoritate parlamentară care să formeze guvernul. S-au văzut cazuri în care și partide mai mici au dat guvernul, au fost guverne minoritare cu susținere în parlament. E atributul președintelui să încerce să formeze această majoritate. Noi suntem responsabili, ne uităm la următorii patru ani, pentru că înțelegem prin ce probleme trece societatea, avem o criză de sănătate publică, economică, și vom pune umărul să trecem cu bine, mai ales că urmează ani de liniște electorală. Mergem înainte, se putea și mai bine, dar așa cum arată în proiecția noastră, e bine. (…) N-o să lăsăm țara neguvernată, suntem un partid solid, responsabil”, a mai spus Ionuț Moșteanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
09 ianuarie 2025
09 ianuarie 2025