Prima pagină » Actualitate » Se pregătesc să dea lovitura! Ei sunt afaceriștii din Iași care în câteva zile se vor îmbogăți. Tot Iașul va fi plin cu aceste „lucruri” – FOTO

Se pregătesc să dea lovitura! Ei sunt afaceriștii din Iași care în câteva zile se vor îmbogăți. Tot Iașul va fi plin cu aceste „lucruri” – FOTO

28 feb. 2020, 04:00,
Raluca Costin în Actualitate

Florarii din Iași se pregătesc intens pentru perioada aglomerată din luna martie. Aceștia vor scoate pe piață cele mai frumoase și parfumate flori pentru a atrage clienții. Producătorii din Iași au stat zi și noapte, în ultima săptămână, în solarii. „Am făcut foc pentru a menține temperatura constantă și am verificat în ultimele nopți serele. Vom aduce florile la florărie vineri (28 februarie-n.r.), pentru a fi pregătite pentru duminică”, spune un producător din Iași.

În județul Iași mai există puțini florari care cresc răsadurile în sere și nu aduc doar flori gata crescute din Olanda. Pentru a face față comenzilor, aceștia s-au pregătit intens în ultimele zile. Clienții vor avea de unde alege, flori de toate culorile și dimensiunile fiind scoase la vânzare de 1 și 8 martie. Pentru a-i mulțumi pe clienți, florarii s-au pregătit cu câteva luni înainte. Unul dintre aceștia este Constantin Ciofu, florar din localitatea Țuțora.

Căldură și atenție pentru flori

Acesta spune că a început de anul trecut pregătirile pentru ca florile să fie cât mai frumoase în această perioadă.

„În septembrie am început să pun răsadurile pe care le-am adus din Italia, Olanda. Nu am adus din România pentru că nu sunt atât de calitative. Turba tot din afara țării e adusă, din Lituania. Acolo se ocupă producătorii numai cu aceste afaceri cu pământ. Pentru a fi bun pentru flori, trebuie să aibă un PH neutru. Se plantează răsadurile în septembrie-octombrie, depinde de soi, de condițiile necesare. E nevoie de căldură, atenție. Am alarme peste tot care mă atenționează la fiecare 3 ore, le verific temperatura. Acum sunt 10 grade în solarii. Trebuie să fie cald, măcar 10 grade, dar nu foarte cald. La plantele din aprilie-mai, la mușcate, la plante agățătoare, e nevoie de mai multă căldură”, spune florarul.

Cheltuieli mai mari

Acesta a petrecut nopțile în cele trei solarii unde s-a asigurat că temperatura va fi constantă pentru creșterea armonioasă a florilor.

„Am făcut focuri mai multe zilele acestea, dar anul acesta a fost o iarnă mai ușoară și nu a fost nevoie de multă căldură. Oricum trebuie încălzite solariile, pentru că trebuie menținută o temperatură constantă”, mai spune florarul.

Acesta spune că anul acesta nu au crescut prețurile, însă au avut cheltuieli mai mari, iar tot ce a câștigat a reinvestit.

„Am pus și camere de supraveghere peste tot, numai soba ne-a costat 3.000 de euro. Iar de 7 ani de când m-am apucat de flori am reinvestit totul, am deschis și un magazin în Tomești”, mai spune florarul.

Cresc vânzările de 1 și 8 martie

Florarul estimează că va vinde tot ce a plantat.

„Vom vinde câteva mii de bucăți. În perioada aceasta cresc vânzările pentru că vin sărbătorile, 1 și 8 martie. Normal, sezonul de flori începe prin aprilie-mai, pentru florile de grădină, agățătoare. Se cer de toate, toate florile sunt frumoase. În ultimii ani se cer florile la ghiveci. Noi avem flori de toate felurile, din Olanda, trebuie să avem cât mai diversificate florile pentru a alege clienții. Prețurile sunt la fel ca anul trecut, ca acum doi ani, ca acum trei ani. Doar euro a mai crescut și celelalte cheltuieli. Acestea cresc an de an. Cursul euro influențează prețurile pentru tot ce avem, pentru că le luăm din afara țării”, povestește florarul.

Florile în ghiveci, la mare căutare

Florarii pot ajunge la profituri de câteva mii sau chiar 10.000 de euro în luna dedicată femeii. Astfel, la un preț de vânzare de minim 5 euro fiecare, florile pot aduce venituri frumușele pe sezon. Florile trăiesc în ghiveci chiar și câteva luni, iar acest lucru ajută florarii care pot să vândă produsele până epuizează stocul.

„Pe 1 martie se cumpără zambilele, florile din soiurile cyclamen. Pe 8 martie se vând de toate. Prețul unei zambile este, la mine la seră, în jur de 4-5 lei, dar în florăriile din oraș se vând cu 8 lei, 12 lei în ghiveci. Au crescut vânzările în ultimii ani. Avem clienți frecvent, dar și clienți care vin doar pe data de 8 martie și cumpără flori”, a mai spus Constantin Ciofu, florar.

Flori pentru toată Moldova

De la florarul din comuna Țuțora cumpără toți reprezentanții firmelelor și clienți care locuiesc pe o rază de 100 de kilometri distanță de Iași, din toate orașele din Moldova. Indiferent de florile alese, la ghiveci sau la fir, soi, culoare sau dimensiune, florarii trag linie după data de 8 martie și pot câștiga suficient de bine pentru ca afacerea să fie menținută pe linia de plutire sau să fie profitabilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`