Prima pagină » Sanatate » Se poate trata boala Alzheimer? Cristina Dobre, managerul Institutului de Psihiatrie Socola: „Dacă pacientul este prins într-o fază precoce, reușim chiar să-l aducem la stadiul inițial” – VIDEO

Se poate trata boala Alzheimer? Cristina Dobre, managerul Institutului de Psihiatrie Socola: „Dacă pacientul este prins într-o fază precoce, reușim chiar să-l aducem la stadiul inițial” – VIDEO

14 feb. 2023, 12:40,
BZI.ro, în Sanatate

Boala Alzheimer se poate trata? Ei bine, da! Acest lucru este confirmat și de Cristina Dobre, managerul Institutului de Psihiatrie Socola, care anunță că se fac demersuri în ceea ce privește achiziționarea unei aparaturi medicale, menite să lupte cu nemiloasa boală.

Boala Alzheimer reprezintă cea mai întâlnită formă de demență, alături de demența vasculară, cu corpi Lewy și demența fronto-temporală. Descoperită în anul 1906 de medicul german Alois Alzheimer, această afecțiune neurodegenerativă generează o deteriorare progresivă a capacităților cognitive până la pierderea autonomiei bolnavului.

Printre simptomele de debut ale bolii Alzheimer se numără tulburările de memorie, urmate de cele de orientare și limbaj, de dificultăți în recunoașterea unor locuri sau persoane și tulburări comportamentale. Toate aceste manifestări se regăsesc în tabloul afecțiunii și pot influența desfășurarea normală a activităților de zi cu zi.

Se poate trata boala Alzheimer? Cristina Dobre: „Dacă pacientul este prins într-un stadiu mai avansat, reușim să remitem o parte din simptomatologie”

Boala Alzheimer constituie una dintre cele mai cercetate afecțiuni, care se presupune că este declanșată de o combinație de factori de mediu, genetici și de stil de viață. Din fericire, ea poate fi tratată cu ajutorul unor aparate, ce urmează a fi achiziționate pentru laboratorul de specialitate din cadrul Institutului de Psihiatrie Socola. Este vorba despre un cromatograf și de un neurolit. Cromatograful este capabil să deceleze acele substanțe care sunt responsabile de apariția bolii Alzheimer, iar neurolitul reușește, prin anumite impulsuri, să fărâmițeze plăcile de amiloid, care acoperă vasele cerebrale.

„Vom achiziționa prin PNRR aparatură medicală pentru laboratorul de specialitate din cadrul Institutului (n.r. Institutul de Psihiatrie Socola), un cromatograf, care poate decela acele substanțe care sunt responsabile de apariția bolii Alzheimer și asta ne va asigura partea de diagnostic precoce. După care există un aparat, neurolit se numește, care prin anumite impulsuri reușește să fărâmițeze aceste plăci de amiloid, care acoperă vasele cerebrale. Și atunci, dacă pacientul este prins într-o fază precoce, reușim chiar să-l aducem la stadiul inițial, când nu avea boala. Dacă este prins într-un stadiu mai avansat, reușim să remitem o parte din simptomatologie.”, a declarat Cristina Dobre, pentru BZI LIVE.

Cristina Dobre: „Am încredere că generațiile viitoare ne vor trata”

Managerul Institutului de Psihiatrie Socola a subliniat că proiectul realizat prin PNRR poate fi dus la bun sfâșit și se poate bucura de un succes răsunător, grație medicilor tineri care s-au implicat. Aceștia au dat dovadă de deschidere și de implicare și, în același timp, nu și-au neglijat îndatoririle de la spital.

„Când am lansat ideea de a face acest proiect prin PNRR, mi-a plăcut foarte mult că au venit în echipă să ne ajute medici tineri specialiști, rezidenți, ceea ce spune foarte mult. Am încredere că generațiile viitoare ne vor trata. Și sunt deschiși și își doresc să facă și cum le-am spus „hai să căutăm ceva inovativ”, aș vrea să fac ceva ce nu se mai face, totuși suntem institut și aș vrea să ridicăm un pic standardele. Imediat s-au dus, au căutat, au venit cu tot felul de articole, pe partea științică, ca să susținem. Mi-a plăcut foarte mult această colaborare și am încredere și le mulțumesc tuturor celor din echipă, tinerilor specialiști, pentru implicare, pentru că au făcut asta în timpul lor liber. Nu vă imaginați că s-au rupt de la îndatoririle lor de zi cu zi de la spital. Deci în timpul liber au căutat.”, a adăugat Cristina Dobre, managerul Institutului de Psihiatrie Socola.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *