Prima pagină » Sanatate » Se poate trăi cu anevrism? Iată ce spun medicii

Se poate trăi cu anevrism? Iată ce spun medicii

21 mart. 2022, 15:28,
în Sanatate

Întrebarea care se află pe buzele multor oameni este următoarea: „Se poate trăi cu anevrism?”. Ei bine, răspunsul poate fi dat doar de către medici. Așa că, află ce spun aceștia în rândurile care urmează.

Anevrismul reprezintă o diltare anormală a unei artere, generată de un punct slab în peretele arterial. De regulă, nu apar simptome, însă un anevrism poate duce la complicații serioase. Un anevrism se poate dezvolta în orice parte a corpului, dar cel mai des apare la nivelul creierului, aortei, picioarelor sau splinei. Riscul de apariție a acestuia depinde de la o persoană la alta, dezvoltându-se, în special, la persoanele care fumează sau suferă de hipertenesiune arterială.

Pentru a preveni o ruptură, unele tipuri de anevrism pot necesita tratament chirurgical.

Tipuri de anevrism: Se poate trăi cu anevrism?

În general, există două tipuri de anevrism, și anume: anevrism aortic și anevrism cerebral. Cu toate acestea, anevrismul poate apărea și în alte zone ale corpului.

Anevrism aortic

Aorta este cel mai mare vas de sânge din corp, care începe din ventriculul stâng al inimii și continuă în jos, spre abdomen. Aici se împarte în două și merge spre fiecare picior. Din cauza unui anevrism, aorta se poate dilata peste cinci centimetri (diametrul normal al aortei este între doi și trei centimetri). Cel mai frecvent anevrism aortic este cel abdominal, care apare în secțiunea aortei, care trece prin abdomen. Acest tip de anevrism poate deveni fatal foarte repede, iar pacienții care supraviețuiesc transferului la spital au o șansă de 50% de supraviețuire.

o femeie cu durere abdominală

Cel mai frecvent anevrism aortic este cel abdominal, care apare în secțiunea aortei, care trece prin abdomen.

Anevrism cerebral

Persoanele care fac un anevrism cerebral nu prezintă simptome ( în majoritatea cazurilor). Chiar și așa, ruperea unui anevrism cerebral poate fi fatal în 24 de ore. Dintre cei care supravieţuiesc, aproximativ 66% pot suferi probleme neurologice permanente.

Anevrismele cerebrale apar după 40 de ani, dar pot fi întâlnite și la copii.

o femeie cu durere de cap

Persoanele care fac un anevrism cerebral nu prezintă simptome ( în majoritatea cazurilor).

Alte zone în care poate apărea anevrismul

Anevrismul poată să apară și la nivelul arterelor de la genunchi, splină sau intestine. Alte zone ar mai putea fi: artera femurală, artera carotidă, zonele viscerale.

Semnele și simptomele unui anevrism

Semnele și simptomele unui anevrism diferă în funcție de tip și locație. Important de precizat este că anevrismele nu prezintă în general simptome, decât în momentul în care s-au rupt. De pildă, în cazul unui anevrism cerebral, pot apărea: durere de cap (cefalee) bruscă şi extrem de severă, descrisă de cele mai multe ori ca fiind cea mai groaznică durere de cap întâlnită până în acel moment; stare de greață și vărsături; tulburări de vedere sau vedere dublă; convulsii; sensibilitate la lumină; pierea conștienței; stare de confuzie.

Cu toate acestea, un anevrism care nu este rupt, poate obstrucţiona circulaţia spre alte ţesuturi. În acest fel, se pot forma cheaguri de sânge care pot înfunda vasele sangvine mai mici. Afecțiunea aceasta este cunoscută sub numele de tromboembolism şi poate duce la accident vascular cerebral ischemic sau alte complicaţii serioase.

În ceea ce privește un anevrism abdominal aflat în creştere rapidă, acesta poate prezenta în unele cazuri anumite semne şi simptome, cum ar fi durere abdominală, durere lombară sau senzaţie pulsatilă la nivelul abdomenului.

medici la spital în timpul unei operații

Pentru a preveni o ruptură, unele tipuri de anevrism pot necesita tratament chirurgical.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 ianuarie 2025
04 ianuarie 2025